Skriv upp dig på väntlistan Vi hör av oss direkt när vi fått in varan i lager igen. Skriv upp din epost.
Email Vi delar inte med oss till andra med din email såklart!

Prepping – att vara förberedd för en kris eller samhällsstörning

Ni har säkert inte kunna undgå att prepping blivit något de flesta dagstidningar och tv kanaler uppmärksammat  och skriver om senaste tiden. Inte minst nu med vinterns snöoväder som drabbade många och så den nya reality tv serien ”Nedsläckt land” som visas på SVT.

Men vad menar man då egentligen med att preppa och att vara en prepper? Prepping kommer från engelskans ”prepare” som betyder att vara förberedd på något. Så egentligen är det inte mer avancerat än så, man förbereder sig alltså för att klara en krissituation i det här fallet. En kris eller samhällsstörning kan uppkomma pga extrema väderförhållanden, så som stormar, snöoväder, extrem hetta, it-attacker eller liknande. Detta kan då leda till strömavbrott (elavbrott) , vattenbrist, telefonerna slutar att fungera bland annat. En kris är något oväntat som händer och leder till någon typ av avbrott.

Med prepping så förbereder man sig för såna situationer genom att till exempel ha tillgång till en krislåda med det viktigaste som kan behövas. Så som nödmat, vattendunkar, vevradio, vattenfilter, nödkök (sprit- gaskök), ficklampor, nödladdare (solcellspanel, powerbanks).

Rekommendationen hur länge man ska vara preppad för hemma är en vecka om man lyssnar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Detta för att myndigheterna och andra viktiga samhällstjänster ska kunna fokusera på dem som bäst behöver hjälpen, tex äldre och sjuka.

Så vilka kallar sig då för prepper? Det har varit rätt lite hemlighetsfullt över att hålla på med prepping tidigare, men på senare tid har diskussionen ändå blivit öppnare. Det är inget konstigt med att vara en prepper, det är egentligen rent bondförnuft som man skulle kunna säga att se till så man har saker hemma för att kunna klara sig själv vid en kris. Att alla preppers skulle vara vapengalna och förbereda sig för zombies tror jag vi kan släppa vid det här laget. De flesta är helt vanliga personer och familjer som har valt att vilja kunna känna sig trygg ifall något händer. Att slippa oroa sig för att man inte har tillgång till vatten och mat hemma om det blir strömavbrott och närmaste matbutik måste stänga vore väl ändå rätt skönt?

prepping

 

 

 

 

 

 

 

En tanke om “Prepping – att vara förberedd för en kris eller samhällsstörning

  1. Pingback: Är du en prepper? - Läs mer om detta hos oss på Criseq

Comments are closed.