Skriv upp dig på väntlistan Vi hör av oss direkt när vi fått in varan i lager igen. Skriv upp din epost.
Email Vi delar inte med oss till andra med din email såklart!

Prepping – att vara förberedd för en kris eller samhällsstörning

Ni har säkert inte kunna undgå att prepping blivit något de flesta dagstidningar och tv kanaler uppmärksammat  och skriver om senaste tiden. Inte minst nu med vinterns snöoväder som drabbade många och så den nya reality tv serien “Nedsläckt land” som visas på SVT.

Men vad menar man då egentligen med att preppa och att vara en prepper? Prepping kommer från engelskans “prepare” som betyder att vara förberedd på något. Så egentligen är det inte mer avancerat än så, man förbereder sig alltså för att klara en krissituation i det här fallet. En kris eller samhällsstörning kan uppkomma pga extrema väderförhållanden, så som stormar, snöoväder, extrem hetta, it-attacker eller liknande. Detta kan då leda till strömavbrott (elavbrott) , vattenbrist, telefonerna slutar att fungera bland annat. En kris är något oväntat som händer och leder till någon typ av avbrott.

Med prepping så förbereder man sig för såna situationer genom att till exempel ha tillgång till en krislåda med det viktigaste som kan behövas. Så som nödmat, vattendunkar, vevradio, vattenfilter, nödkök (sprit- gaskök), ficklampor, nödladdare (solcellspanel, powerbanks). Det finns en hel uppsjö av produkter som kan underlätta er krisberedskap men en annan sak som är den viktigaste är att skapa sig kunskap. Utan kunskap om prepping och krisberedskap så spelar det egentligen inte så stor roll om hur många prylar ni köpt på er om ni inte vet hur de fungerar och ska användas. Så vi rekommenderar att ni läser böcker inom området och övar så att ni vid en skarp händelse vet hur ni ska agera. Det är även viktigt att ha ordning och reda på sina prepperprylar så att ni vet var de finns när de väl behövs. För om till exempel det blir elavbrott och det är mörkt ute så blir det som ni känner till kolsvart inomhus. Då är det bra att veta var ni förvarar er ficklampa eller liknande så att ni kan ta er dit på ett enkelt och säkert sätt. 

Rekommendationen hur länge man ska vara preppad för hemma är en vecka om man lyssnar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Detta för att myndigheterna och andra viktiga samhällstjänster ska kunna fokusera på dem som bäst behöver hjälpen, tex äldre och sjuka.

Så vilka kallar sig då för prepper? Det har varit rätt lite hemlighetsfullt över att hålla på med prepping tidigare, men på senare tid har diskussionen ändå blivit öppnare. Det är inget konstigt med att vara en prepper, det är egentligen rent bondförnuft som man skulle kunna säga att se till så man har saker hemma för att kunna klara sig själv vid en kris. Att alla preppers skulle vara vapengalna och förbereda sig för zombies tror jag vi kan släppa vid det här laget. De flesta är helt vanliga personer och familjer som har valt att vilja kunna känna sig trygg ifall något händer. Att slippa oroa sig för att man inte har tillgång till vatten och mat hemma om det blir strömavbrott och närmaste matbutik måste stänga vore väl ändå rätt skönt?

Prepping är något som vi ser växer hela tiden i Sverige och även utomlands. Det är inte sällan som våra dagstidningar skriver om det och hur folk förbereder sig för olika typer av kriser och samhällsstörningar som man kan bli påverkade av. Kanske är det för att vårt samhälle har blivit känsligare som gör att fler och fler börjar intressera sig. 

Med prepping så tar man sina förberedelser kanske lite längre än vad gemene man har gjort. Det har blivit spännande och intressant att utmana sig själv om hur länge man skulle kunna klara sig utan att vara beroende av samhällsfunktioner så som el, vatten och livsmedelsbutiker med mera. 

Det finns fler och fler preppingforum på bland annat facebook där man kan läsa om och ställa frågor om prepping och få massor av tips av andra preppers om hur de gjort och förberett sig. 

 

 

prepping

 

 

 

 

 

 

 

En tanke om “Prepping – att vara förberedd för en kris eller samhällsstörning

  1. Pingback: Är du en prepper? - Läs mer om detta hos oss på Criseq

Comments are closed.