Skriv upp dig på väntlistan Vi hör av oss direkt när vi fått in varan i lager igen. Skriv upp din epost.
Email Vi delar inte med oss till andra med din email såklart!

Coronavirus COVID 19 och er beredskap hemma #1

Ingen har väl idag undgått från att ha blivit uppmärksammad av Cornaviruset COVID 19 och hur det nu även kommit hit till Sverige. Vi på Criseq gör allt vi kan för att erbjuda den hjälp och produkter vi kan för att stötta er beredskap för detta. Men tyvärr hinner vi och våra leverantörer inte med i den takt vi önskat kunna göra! Här nedan har vi sammanfattat information som vi gärna vill att ni tar del av. Vi kommer framöver fortlöpande informera så mycket vi kan. Här nedan sammanfattar vi information från olika myndigheter och vår egen kunskap och rekommendationer

Vad är Coronavirus?

Det finns ett stort antal virus som tillhör coronavirusfamiljen, de flesta finns hos olika djurarter. Endast ett fåtal virustyper kan smitta mellan djur och människor. Det finns idag sju coronavirus som kan smitta och ge upphov till sjukdom hos människor. Fyra av dessa virus är vanliga och orsakar förkylning. Varianterna sars- och mers-coronavirus orsakar betydligt allvarligare luftvägssjukdomar. I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt coronavirus i Kina som kan smitta människor. Sjukdomen som det nya viruset ger upphov till kallas covid-19.

Vad är COVID 19?

WHO har beslutat att covid-19 är det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset SARS-CoV-2. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.

Bakgrund Coronavirus COVID 19

Från att ha startat i Kina och varit koncentrerat där har nu spridningen av COVID-19 nått till 114 länder. De länder med högst antal bekräftade fall utanför Kina är Italien, Iran och Sydkorea. Det beräknas att antalet personer som smittats nu är över 118,000 stycken, varav drygt 4,200 personer har avlidit, enligt WHO (2020-03-11). WHO valde den 11 mars att benämna utbrottet av COVID-19 som en pandemi.

Folkhälsomyndigheten bedömer nu även att risken för smittspridning är mycket hög i Sverige.

Stanna hemma om du har symtom

Folkhälsomyndigheten uppmanar oss att har vi symtom, även milda, ska vi begränsa våra sociala kontakter för att inte risker att smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet. Det innebär att:

 • Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. 
 • För dig som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre är det extra viktigt att du inte går till jobbet om du får symtom på luftvägsinfektion.
 • Du som anhörig bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden och aldrig göra ett besök om du har luftvägssymtom.

Symtom på Coronavirus covid-19

För att upptäcka om du eller något annan har drabbats är vanliga symtom:

 • torrhosta
 • feber
 • andningsbesvär 
 • halsont
 • huvudvärk
 • muskel- och ledvärk

De flesta som får Cornavirus COVID 19 viruset blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats som andningssvårigheter och lunginflammation. Det finns inte några tecken på kvarvarande kroniska tillstånd efter att man tillfrisknat. 

Mycket hög risk för smittspridning i Sverige

Folkhälsomyndigheten ser nu tecken på att det sker en samhällsspridning i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Det finns i nuläget ingen allmän smittspridning i övriga landet, men risknivån har höjts till “mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige”. 
Ett antal fall av covid-19 har bekräftats i Sverige. De allra flesta bekräftade fall är personer som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige. 

 Här kan ni följa Folkhälsomyndighetens utbrottsinformation

Riskgrupper för Coronavirus COVID 19

Enligt en stor kinesisk studie är äldre personer och personer med underliggande sjukdomar överrepresesenterade bland de som blir allvarligt sjuka. Men den studien visar också att det bara är en mycket liten del av dessa grupper som drabbas av svår infektion. Även rapporter från Italien talar för att personer över 85 år är den mest utsatta gruppen. Enligt Folkhälsomyndigheten är det i dag svårt att veta om det skulle se likadant ut i Sverige.  

Så undviker du att bli smittad av Corinaviruset COVID 19 

Allmänt förebyggande åtgärder mot smitta är: 

 • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen. Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Smittämnen fastnar lätt på händerna. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. 
 • Undvik kontakt med sjuka människor. 
 • Är du själv sjuk – stanna hemma. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. 

Förbud mot allmänna sammankomster med fler än 500 personer

Den 11 mars beslutade vår regering att stoppa alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer för att minska risken för smittspridning. Att man valt 500 personer beror på att just större evenemang kan locka till sig människor från olika delar av landet. Kollektivtrafik, arbetsplatser och skolor omfattas inte av förbudet. Folkhälsomyndigheten har bedömt att det för närvarande är viktigt att friska kan fortsätta jobba och gå i skolan.  

Vad ska jag tänka på gällande min hemberedskap för Coronaviruset?

Som många av er redan märkt så är det väldigt många nu som bunkrar mat, mediciner med mera på grund av Coronaviruset. Hyllorna i många matbutiker står tomma och vi på Criseq kan intyga om att vi märkt av detta senaste tiden. Vi vill ändå försöka att få alla att tänka till på hur ni själva skulle klara er om ni behöver vara i “karantän” hemma av någon anledning? Har ni mat och andra nödvändiga saker hemma eller har ni någon som kan hjälpa er? Har ni ingen som kan hjälpa er skulle vi rekommendera er att se till så ni i alla fall klarar er i alla fall två veckor hemma utan hjälp utifrån. Det är egentligen samma tid som vi alltid rekommenderar att man ska kunna klara sig.

Men det viktigaste av allt just nu är att vi alla tar vårt ansvar gentemot andra för att förhindra att detta virus sprider sig. Så känner ni minsta symptom, ta det på allvar och sprid det inte vidare till andra!

(Källa: Krisinformation.se, MSB.se samt criseq.se)