Skriv upp dig på väntlistan Vi hör av oss direkt när vi fått in varan i lager igen. Skriv upp din epost.
Email Vi delar inte med oss till andra med din email såklart!

Se över din beredskap inför hösten och vintern

Att skapa sig en hemberedskap för hösten och vinterns kyla

Nu när hösten och vintern snart är här är det dags att se över sin beredskap hemma för dessa årstider. Under sommaren och den varma och ljusa delen av året är det inte lika viktigt att till exempel kunna säkerställa att man kan hålla värmen i sin bostad eller ha tillgång till lampor eller lyktor när det är mörkt.

Men nu när hösten och vintern kommer så vet vi alla att det snabbt blir kallare ute så då gäller att ha en hemberedskap på hur man ska kunna hålla sig varm om den vanliga värmekällan hemma slutar fungera (värmeavbrott) på grund av till exempel ett längre elavbrott eller om den helt enkelt går sönder och reparationen tar tid. Om det är kallt ute kan en bostad ganska snabbt bli nerkyld om man inte har alternativa värmekällor som redundans. Därför är det bra att du ser över din beredskap för detta, exempel på åtgärder man kan ta till är att:

  • Se till att ha varma filtar och täcken
  • Införskaffa en extra kamin, till exempel en gasolkamin eller fotogenkamin.
  • Ha tillgång till ved om du har en vedkamin, vedspis, kakelugn eller till exempel en öppenspis hemma.
  • Fokusera på att värma och och använda delar av bostaden så blir det lättare att hålla den delen varm. Bara värmestrålningen från oss människor värmer upp rummet lite.
  • Om det är riktigt kallt ute och strömavbrottet blir långvarigt finns det även risk för att rör och ledningar i er bostad kan fryser. Då kan det bildas isproppar och andra frysskador som kan få rören och ledningarna att gå sönder, vilket tyvärr många hushåll erfar varje vinter. Här kan man göra sitt bästa genom att se till så att rören är isolerade och vindskyddande. Går rören inomhus så försök hålla temperaturen över fryspunkten i de rum och utrymmen där rören går.

Det här var några korta och enkla tips på att skapa sig en hemberedskap inför vinterns kyla.

Fotogenkamin
Exempel på fotogenkamin

Att skapa sig en hemberedskap för hösten och vinterns mörker

Det blir inte bara kallt under hösten och vintern utan det blir också väldigt mörkt som ni känner till. På vissa orter i Sverige så går till och med solen aldrig upp under delar av denna årstid. Så därför tycker vi att ni bör se över er utrustning för er krisberedskap så ni har lampor, lyktor, ljus med mera hemma. Skulle det blir ett längre elavbrott så kan det bli riktigt jobbigt att kunna vara i sin bostad då man inte ser vad man gör. Att förlita sig på mobiltelefonens lilla lampa kanske man kan göra för ett kort strömavbrott men tänk på att även den kommer laddas ur och då står ni där utan både belysning och en fungerande telefon. Så vi tycker att ni bör skaffa er andra sätt att lysa upp er bostad. Här är några enkla tips på vad ni kan skaffa:

  • Köp hem så ni har vanliga ljus hemma. De både lyser upp och värmer lite när de tänds.
  • Skaffa en bra ficklampa eller pannlampa som ni kan använda ifall ni behöver gå ut eller kontrollera andra saker i er bostad under tiden det är strömavbrott. En pannlampa är väldigt praktiskt då man har båda händerna fria att kunna göra andra saker.
  • Skaffa en lykta som ni kan använda för att lysa upp ett rum som ni vistas i. Det finns både klassiska fotogenlyktor men även moderna lyktor med LED-lampor som till och med kan laddas upp via en inbyggd dynamovev.
  • Glöm inte bort att ha tändstickor eller tändare hemma så ni kan tända er ljus och lyktor.
Stormlykta
Exempel på Stormlykta

 

Det här var några enkla tips på hur ni förbättrar er krisberedskap och hemberedskap inför hösten och vintern.