Skriv upp dig på väntlistan Vi hör av oss direkt när vi fått in varan i lager igen. Skriv upp din epost.
Email Vi delar inte med oss till andra med din email såklart!

Vad är ett skalskydd? Hur fungerar det?

Skalskydd är en del av det säkerhetssystem som installeras i bostäder, kontor och andra typer av fastigheter för att skydda dem mot obehörig intrång. Namnet “skalskydd” kommer från tanken att skyddet fungerar som ett “skal” runt byggnaden, det vill säga det skyddar byggnadens yttre gränser.

Hur fungerar ett skalskydd?

Skalskyddet består oftast av en rad sensorer som monteras på dörrar, fönster och andra möjliga intrångspunkter. När dessa sensorer detekterar en rörelse eller ett försök till öppning utan behörighet, sänder de en signal till ett larmsystem som i sin tur kan utlösa ett larm.

Typer av skalskydd

  1. Magnetkontakter: Dessa är små enheter som monteras på dörrar och fönster. De har två delar: en magnet och en sensor. När dörren eller fönstret öppnas och magneten separeras från sensorn, utlöses ett larm.
  2. Rörelsedetektorer: Dessa sensorer detekterar rörelse inom ett visst område. De är särskilt användbara för att skydda stora områden, som trädgårdar eller terrasser.
  3. Glasbrottssensorer: Dessa sensorer känner av ljudfrekvensen av krossat glas. Om någon försöker bryta sig in genom att krossa ett fönster, kommer sensorn att detektera det och utlösa ett larm.

Val av skalskydd för en bostad

När man väljer skalskydd för en bostad bör man beakta flera faktorer:

  1. Storlek och typ av bostaden: Ett enfamiljshus kan ha andra behov jämfört med en lägenhet i en flerfamiljsbyggnad.
  2. Läge: Om bostaden ligger i ett område med hög brottslighet, kan det vara klokt att investera i ett mer avancerat skalskydd.
  3. Budget: Det finns skalskydd för alla prisklasser. Dock bör man komma ihåg att säkerhet ofta är värt investeringen.
  4. Teknologiska förutsättningar: Vissa skalskydd kan kräva en mer avancerad installation, medan andra kan vara trådlösa och enklare att installera.
  5. Behov av övervakning: Vissa larmsystem erbjuder övervakningstjänster där en säkerhetsfirma övervakar ditt hem dygnet runt. Om larmet aktiveras, kommer de att vidta nödvändiga åtgärder, som att kontakta polisen.

Installation och underhåll

När man har valt rätt skalskydd är det viktigt att det installeras korrekt. Det kan vara klokt att anlita en professionell installatör, särskilt om systemet är komplicerat. Men det finns många larmsystem idag som man kan montera själv bara man har lite teknisk kunskap och verktyg hemma.

Underhållet av skalskyddet bör inte förbises. Sensorer och batterier behöver regelbunden kontrolleras och bytas ut vid behov.

Summering

Skalskydd är en viktig del av hemmets säkerhetssystem och kan erbjuda en känsla av trygghet. Genom att förstå de olika typerna av skalskydd och ta hänsyn till de faktorer som nämnts ovan, kan man göra ett informerat val som passar ens specifika behov och förutsättningar. Oavsett vilket system man väljer, är det viktigaste att man regelbundet testar och underhåller det för att säkerställa dess effektivitet.

Vi vill använda kakor (cookies) för att förbättra webbplatsen och din användarupplevelse.