Skriv upp dig på väntlistan Vi hör av oss direkt när vi fått in varan i lager igen. Skriv upp din epost.
Email Vi delar inte med oss till andra med din email såklart!

Fungerar det att ha ett hemlarm om man har husdjur eller robotdammsugare?

Att ha ett hemlarm kan ge en extra känsla av trygghet, men när man har husdjur eller robotdammsugare hemma kan det uppstå komplikationer. Denna guide ger en djupgående förklaring om hur hemlarm fungerar med dessa variabler och hur man kan undvika falska larm.

1. Grundläggande om Hemlarm

Innan vi dyker djupt in i husdjurens och robotdammsugarnas värld, är det viktigt att förstå hur ett typiskt hemlarm fungerar. Ett hemlarm består av flera komponenter, inklusive:

 • Centralenhet: Hjärtat i systemet som koordinerar alla komponenter.
 • Sensorer: Detekterar oväntade rörelser, dörr- eller fönsteröppningar.
 • Siren: Ljuder när ett larm triggas.
 • Kontrollpanel: Används för att aktivera eller inaktivera larmet.

2. Hur Rörelsesensorer Fungerar

Den vanligaste typen av sensor i hemlarm är rörelsedetektorn. De flesta använder passiv infraröd teknik (PIR) för att upptäcka förändringar i omgivningens värmesignatur. När en människa går genom ett rum avger de en värmesignatur som är annorlunda än rummets bakgrundsvärme, vilket triggas av sensorn.

3. Husdjur och Hemlarm

Många människor undrar hur deras husdjur kommer att påverka deras hemlarm. Problemet uppstår när ett husdjur rör sig i ett rum som är skyddat av en rörelsedetektor.

 • Viktbaserade Detektorer: Vissa moderna rörelsedetektorer kan ställas in för att ignorera rörelser från varelser under en viss vikt, vilket gör att mindre husdjur, som katter, kan röra sig fritt utan att orsaka ett larm.
 • Zonindelade Sensorer: Dessa detektorer har zoner som kan anpassas. Man kan till exempel inaktivera de lägre zonerna så att en hund kan röra sig på golvet utan att utlösa larmet, men om någon går genom rummet triggas larmet.

4. Robotdammsugare och Hemlarm

Robotdammsugare har blivit alltmer populära. Men hur påverkar de hemlarm?

 • Rörelse: En robotdammsugare rör sig runt i hemmet, och dess rörelser kan upptäckas av rörelsesensorer. För att undvika falska larm när dammsugaren är igång, kan man använda zonindelade sensorer eller tidsbaserade inställningar.

5. Lösningar och Tips

 • Anpassade Inställningar: Många moderna larmsystem tillåter anpassade inställningar. Det betyder att man kan programmera systemet för att undvika att det utlöses av husdjur eller robotdammsugare.
 • Specialsensorer: Det finns rörelsedetektorer designade specifikt för husdjur. Dessa kan skilja på rörelsemönstren av människor och husdjur.

6. Övriga överväganden

När man anpassar sitt larmsystem för husdjur eller robotdammsugare är det viktigt att fortfarande säkerställa att hemmet är skyddat. Här är några överväganden:

 • Placering av sensorer: Om man har anpassat sina sensorer för att undvika husdjur, bör man fortfarande se till att sensorerna är placerade på strategiska platser för att upptäcka inbrott.
 • Regelbundna tester: Testa regelbundet systemet för att säkerställa att det fungerar som det ska.

Summering

Att ha ett hemlarm kan vara en ovärderlig resurs för att skydda ditt hem och din familj. Men om man har husdjur eller robotdammsugare, är det viktigt att tänka på hur dessa kan påverka systemets funktion. Genom att förstå hur rörelsedetektorer fungerar, och genom att anpassa systemets inställningar, kan man skapa en balans mellan säkerhet och bekvämlighet.

Vi vill använda kakor (cookies) för att förbättra webbplatsen och din användarupplevelse.