Cykelstöld – tips på hur du skyddar dig

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Cykelstöld – tips på hur du skyddar dig

Fakta om cykelstölder

Cykelstölder är ett av de vanligaste egendomsbrotten och hela 11,4% av de svenska hushållen uppger att de utsatts för en cykelstöld under 2019, det motsvarar cirka 69900 cyklar som stulits. År 2020 anmäldes 77200 cykelstölder vilket är en ökning på 6% från året innan.

De flesta cykelstölder förblir tyvärr ouppklarade eftersom det sällan finns en identifierad misstänkt person.

Korta fakta 2020

  • 77 200 cykelstölder polisanmäldes
  • 1 200 misstänkta
  • 11,4 procent av hushållen uppger att de har utsatts för cykelstöld under 2019

Tips på hur du undviker att få din cykel stulen

Grundregel nummer ett är att en cykel som är låst är betydligt svårare att stjäla än en olåst. Står den olåst någon stans så är det enkelt för en tjuv att bara gå förbi och ta den oupptäckt. Har du däremot ett cykellås på den så krävs det mera för att kunna ta med sig cykeln. Det är tillfället som ofta gör tjuven.
När du parkerar cykeln tänk på var du ställer den. Ställ den på en plats där det finns belysning och är öppet, gärna där det rör sig mycket folk också. Finns det något att låsa fast cykeln i så är det bättre än att bara låsa cykeln i sig själv. Skaffa ett godkänt cykellås, kolla gärna med ditt försäkringsbolag vad som gäller. Vissa kompletterar med flera lås bara för att göra det ännu svårare, till exempel med ett wirelås med inbyggd larmsirén när någon försöker bryta upp det.
 
Ta med lösa saker som du har på cykeln, tex färddator eller liknande så lockar du inte tjuven med dessa.
 
Något man kanske glömmer bort är att skriva upp cykelns ramnummer, men detta behövs om cykeltjuven skulle varit framme och tagit din cykel. Då kan polisen enklare identifiera cykeln ifall den senare påträffas.
 
Det går även att DNA-märka sin cykel för att kunna identifiera den.Här nedan är en film som polisen tagit fram med tips för att göra det svårare för tjuven att stjäla din cykel.
 

Anmäla en cykelstöld

Om du trots att du följt tipsen ovan fått din cykel stulen så ska du anmäla det till polisen. Det går att anmäla en cykelstöld elektronisk via polisens hemsida, men det går även att ringa till 114 14 eller besöka er närmaste polisstation.När du gör anmälan bör du ha koll på nedanstående punkter för att underlätta processen:
  • Ange ramnummer eller annan märkning på cykeln.
  • Ange typ av cykel: dam, herr, barn, el-cykel, mountainbike och så vidare.
  • Ange cykelmärket.
  • Ange vilken färg cykeln har.
  • Var cykeln låst eller olåst när den försvann?
  • Övrig info som är bra för polisen att veta

Har du hittat din stulna cykel som du redan anmält?

Om du tidigare anmält en cykelstöld men hittat den senare bör du kontakta polisen via telefon 114 14 innan du tar den tillbaka den.

 

Tips på produkter för att förhindra stöld av er cykel

Här hittar ni några tips på bra produkter för att förhindra stöld av er cykel.