Hemberedskap – Om att förbereda sig för en kris

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Hemberedskap – Om att förbereda sig för en kris

Om att vara förberedd på krissituationer och andra samhällsstörningar

Hemberedskap är det man gör för att förbereda sig själv och sin bostad för att kunna klara av kriser och andra samhällsstörningar, till exempel längre strömavbrott och dess följder. Det kan även vara sabotage som slår ut delar av Sveriges elnät på ett sätt vi inte sett tidigare. Det finnas massor av fler orsaker som kan påverka vår vardag hemma och som vi behöver förbereda oss på.Vid en större kris eller annan händelse kommer kommunen och andra samhällsaktörer sitt arbete med att få situationen under kontroll och att så snabbt som möjligt kunna återgå till en normalsituation igen. Men för att de ska kunna göra detta så snabbt och bra som möjligt så måste de prioritera de som verkligen behöver hjälp först. Det är därför det är så viktigt att vi alla tar vårt eget ansvar och har en hemberedskap så att man kan klara sig själv utan hjälp så länge det går.För sin hemberedskap är de fyra viktigaste basbehoven följande:
  • Vatten
  • Värme
  • Mat
  • Kommunikation
Utöver ovanstående måste man givetvis anpassa sin beredskap men andra viktiga saker så som eventuella mediciner man tar, har man husdjur måste man planera för dem och så vidare.Skulle det till exempel plötsligt bli ett strömavbrott på grund av den kraftiga stormen och det är mörkt ute blir det direkt kolsvart inomhus och svårt att hitta er ficklampa eller andra lyktor. Därför skulle vi rekommendera att ni har er utrustning för er hemberedskap samlat i till exempel i en krislåda som ni vet var den finns och är lätt att hitta.Här nedan hittar ni några filer som MSB tagit fram med saker att tänkta på för er hemberedskap:

Vatten för er hemberedskap

Vatten är en av de de viktigaste sakerna för er beredskap hemma. Den här filmen ger lite tips att tänka på.

Värme för er hemberedskap

Är det kallt ute blir det även snabbt kallt inomhus om den normala värmekällan slutar fungera. Så tänkt igenom och planera för att kunna hålla er varma på andra sätt. Den här filmen ger lite tips på saker att tänka på.

Mat för er hemberedskap

Självklart behöver man äta även vid en kris. Däremot kanske inte den vanliga spisen eller ugnen fungerar och förmodligen inte heller kylen och frysen. Så därför gäller det att kunna laga maten på till exempel ett stormkök och maten måste kunna förvaras i rumstemperatur. Kolla in den här filmen för att få lite tips på saker att tänka på.

Kommunikation för er hemberedskap

Vi en kris behöver man kunna få information från myndigheter och andra samhällsaktörer för att veta hur situationen ser ut. Därför bör man ha tillgång till en radio som fungerar med batterier eller en radion som går att ladda upp med en dynamo, till exempel en vevradio. Kolla in den här filmen för att få tips på saker att tänka på.