Husdjur – Glöm inte bort dem i er krisberedskap och prepping

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Husdjur – Glöm inte bort dem i er krisberedskap och prepping

Glöm inte hunden, katten eller andra husdjur när ni förbereder er

Husdjursägare måste vara särskilt förberedda om en kris eller katastrof inträffar. Tyvärr är det ofta husdjur överges vid en naturkatastrof om man måste lämna sin bostad snabbt. Även om man blir uppmanad att stanna hemma vid en kris så gäller det att ha förberett sig för att kunna ta hand om sitt djur.

Om du inte har planerat för att kunna ta hand om ditt husdjur vid en samhällskris så kommer de tyvärr mest troligt vara mer till ett hinder än hjälp och stöd som ett djur annars kan vara.

krisberedskap prepping husdjur

Precis som människor behöver djur vatten för att överleva. Man brukar räkna med att en hund behöver mellan 1-2,5 liter per dag beroende på storlek. En katt behöver betydligt mindre vatten, men räkna med att ha någon deciliter per dag i alla fall. Använder man blötfoder får djuren i sig mycket vatten via maten också.

När det gäller mat för era husdjur så är en tumregel att man ska räkna med att de har mat minst lika länge (gärna lite längre) än ni lagrar mat till er själva för en krissituation. Man vill inte hamna i situationen att man behöver börja ta av sin egen lagrade mat för att ge till sina djur, så lagra lite extra till dem så ni är säkra på att det räcker.

Ett tips kan vara att ni lagrar den mat ert husdjur är van att äta så att den får samma även vid en kris. Djur kan vara kräsna på maten och till och med bli dålig i magen ifall den får mat som den inte är van vid, så kör på ett säkert kort här. Den flesta mat som man köper brukar normalt ha ganska lång hållbarhet och brukar kunna förvaras i rumstemperatur vilket underlättar.

Tänk även på att ha beredskap hemma för ifall ert djur skadar sig eller blir sjukt. Så gör ett första hjälpen kit även för ert djur så ni har saker hemma som kan behövas. Ger ni ert djur medicin normalt sett så se till att ni har den medicinen hemma så den räcker för den tid ni planerar för att krisen kan vara.

Var även förberedda på att ni kanske kommer måsta ta med ert djur ut (gäller om det är ett djur som normalt är inne hela tiden) om ni måste lämna er bostad. Så se till att ni har halsband, sele, bur eller vad som passar ert djur bäst tillgängligt. Har ni en katt som normalt går på en kattlåda, se till så ni har sand hemma så det räcker också.

 

Organisationen “Svenska Blå Stjärnan” som är en frivillig försvarsorganisation har ett uppdrag att ta hand om djur vid kriser, katastrofer, utbrott av smitta och andra händelser som kan drabba djuren. De har tagit fram checklistor som gäller för de vanligaste husdjuren (Katter, hundar, fåglar, reptiler, gnagare, kaniner och hästar). Med listorna kan du planera för hur du löser det med värme, vatten, hygien, mat och foder. Sätt sedan upp den ifyllda listorna på ett ställe där alla i hushållet vet att de alltid finns. (Så ett tips är att gå in på deras hemsida och läsa mera)

Det här var ett kort inlägg om krisberedskap & prepping för dina husdjur men vi hoppas att det påminde er om att inte glömma bort dem i era förberedelser.