ID kapning – hur skyddar man sig

Vad är ID-kapning?

Vad menas med ID-kapning? I och med internet och den digitalisering som snabbt sker så har bedragare sett nya möjligheter för att utföra diverse olika kriminella handlingar. En av dessa är så kallade ID-kapningar (Identitetskapningar). Med detta menar man när de tecknar olika avtal, abonnemang och beställer produkter på nätet med någon annans identitet än sin egen för att slippa betala för varan eller tjänsten.

Hur går en ID kapning till?

För att göra en ID kapning börjar bedragaren med att ta reda på den drabbades personnummer (inklusive de fyra sista siffrorna) eller samordningsnumret för de som inte är svenska medborgare. Att ta reda på någons personnummer är enkelt och finns att söka reda på olika sidor på internet.

När de väl fått tag i detta nummer så skapar bedragaren falska ID-handlingar och kan sedan göra beställningar. Det förekommer även att man får tag i BankID och kredit- och betalkortsuppgifter och då har de full kontroll på dina betalmedel.

Skulle du råka tappa ditt leg eller körkort eller om de blir stulna är de viktigt att du anmäler detta direkt då du annars underrättaren för bedragaren att kapa din identitet.

Hur vet jag om mitt ID är kapat?

Ett första tecken på att någon kan ha kapat ditt ID är ifall du börjar få fakturor från företag som du inte gjort beställningar från. Eller om det dyker upp kreditupplysningar som gjorts på dig utan din vetskap.

Ett steg i när någon kapat ditt ID och beställer saker är att de håller koll på din post- eller brevlåda för att komma åt brev eller paket de beställt. Så skulle du märka att du tycker du får mindre post än normalt kan det också vara en varningssignal.

För att kolla om någon gjort en adressändring på dig så kan du logga in på Skatteverkets sida eller hos Svensk Adressändring. Där ser du om någon anmälan gjorts för att byta adress. Vi rekommenderar också att ni både hos Skatteverket och Svensk Adressändring aktiverar så att det krävs BankID för att göra dessa ändringar, det gör det mycket svårare för någon att kapa din ID.

Om du har så kallad elektronisk brevlåda till exempel via Kivra så kan du direkt se ifall det gjorts någon anmälan eller om det dyker upp en kreditupplysning på dig. När det gäller din vanliga brevlåda rekommenderar vi att ni ser till så att den går att låsa så att det blir svårare för bedragaren att komma åt er post.

Hur skyddar jag mig mot ID kapning?

Det finns några enkla saker man bör tänka på för att skydda sig mot att få sin identitet kapad av en bedragare. Här har vi listat de viktigaste sakerna.

  • Skicka aldrig person- eller inloggningsuppgifter via e-post eller sms utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation som har begärt in uppgiften från dig.
  • Använd elektronisk brevlåda eller annan avisering som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Får du en notis om att detta gjorts utan din vetskap ska du agera direkt.
  • Försvåra så att inte en bedragare kan komma åt din post.
  • Om du tappat bort ditt leg, pass eller annan ID-handling anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.
  • Var försiktig med att öppna inte e-post/sms med länkar som är okända för dig. Det kan vara en länk till en site med virus som kopierar dina uppgifter från datorn
  • Ha alltid ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil och kontrollera att de appar du vill ladda ner på mobilen verkar vara säkra. Detta kan du göra genom att kolla recensioner och betyg samt hur länge appen funnits.
  • Använd starka och unika lösenord till dina viktigaste konton.

(nedan en film från dinsäkerhet.se)

Vad gör jag om jag blivit ID-kapad?

Om du trots allt inser att du blivit ID kapad så rekommenderar vi att ni så snabbt som möjligt gör följande:

  1. Polisanmäl att du blivit ID-kapad
  2. Kontakta kreditupplysningsbolag och myndigheter om detta och se till att de spärrar dina personuppgifter.
  3. Bestrid de fakturor, beställningar etc som gjorts i ditt namn av bedragaren. Hänvisa till polisanmälan.

ID kapning - hur skyddar man sig

Läs även om hur ni skyddar er mot skimming och kortbedrägeri bland våra Guider & Tips.