Konserverad mat – ger lång hållbarhet

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Konserverad mat – ger lång hållbarhet

Vad är konserverad mat?

Att konservera mat är en metod man använder för att ge maten lång hållbarhet. För att få till denna längre hållbarhet används olika typer av konserveringsmedel samt metoder att förpacka maten. Normalt så börjar mat att brytas ner vid förvaring men med hjälp av konserveringen så ser man till att denna process går mycket långsammare och därför kan livsmedlets kvalitet behållas länge.

Olika typer av konserveringsmetoder

Det finns många olika sätt att konservera livsmedel, några exempel är:
  • Konservera i burk
    • Denna metod innebär att man använder sig av en hermetiskt tillsluten plåtburk vid konserveringen av livsmedlet. Om konservburken har tillslutits och samt steriliserats brukar den kallas “helkonserv”. Men om man inte först har steriliserat plåtburken men sedan tillsluter den kallas de ofta för “halvkonserv”.
  • Snabb djupfrysning
    • Vid Djupfrysning ökar man hållbarheten hos maten genom att den mycket snabbt fryses ner för att stoppa så att mikroorganismer inte ska kunna utvecklas.
  • Fermentering
    • Man låter maten kontrollerat jäsa och skapar på så sätt en längre hållbarhet. Denna metod har används under väldigt lång tid i vår historia.
  • Frystorkning
    • Att frystorka mat är en effektiv metod för konservering. Metoden har använts i cirka hundra år och är en skonsam metod för att konservera livsmedel. Det finns idag ett brett utbud av frystorkad mat på marknaden med lång hållbarhet.
  • Grava
    • Att grava mat är en metod för att konservera fisk eller kött. Råvarorna läggs i en blandning av salt och socker under en tid och det stoppar eventuell bakterietillväxt.
  • Hermetisering
    • Att hermetisera mat är en konserveringsmetod som används länge. Det innebär att man kokar råvarorna på burk med ett lock och gummiring över så det bildas ett vakuum i burken vilket stoppar tillväxten av bakterier etc.
  • Inläggning
    • Att lägga in mat är en metod för att förlänga hållbarheten för maten genom att lägga ner den i ett konserverande lag i till exempel en glasburk. Vanlig lag för att lägga in livsmedel brukar bestå av ättika, vinäger, salt och socker. Exempel på mat man lägger in är den klassiska inlagda sillen.
  • Konserveringsmedel
    • Konserveringsmedel är ämnen som tillsätts maten och gör då så att den håller mycket längre utan att bli dålig.
  • Rimning
    • Att rimma mat innebär att man saltar köttet eller fisken rejält, detta bidrar till att de håller mycket längre.
  • Rökning
    • Att röka kött eller fisk är en av de äldsta metoderna för att konservera mat. Det innebär att man antigen varmröker (ca 70 grader) eller kallröker (ca 30 grader) maten under en längre tid. På så sätt konserveras maten så den håller längre.
  • Torkning
    • Att torka mat är en metod där man ser till så all vätska drivs ur livsmedlet och på grund av detta blir hållbarheten betydligt bättre än annars.

Hur länge håller mat som man konserverat?

Hållbarheten för konserverad mat varierar väldigt mycket beroende på konserveringsmetoden. Men det finns frystorkad mat med extremt lång hållbarhet som håller i minst 25 år.

Tips på bra konserverad mat

När man skapar sig ett lager av mat hemma för sin krisberedskap bör man ha sådan mat som man gillar att äta. Så har ni några konservburkar som ni brukar ha hemma normalt skaffa ett gäng extra av dem. Samma sak gäller andra typer av konserverad mat som finns att köpa i de flesta matbutiker, köp hem några extra när ni är ute och handlar så har ni snart ett förråd hemma med nödproviant. Men vi kan även rekommendera att ni kollar på frystorkad mat och mjukkonserver som håller länge och är lätta att tillaga.

Konserverad mat för prepping och krisberedskap

Fördelar med förvaring av maten i slutna konservburkar är att hållbarhetstiden blir lång och de är oftast tåliga och enkla att stapla upp på hyllan i förrådet. Därför passar konserverad mat bra att ha för sin krisberedskap och prepping.Konserverad mat 

Vill ni ha tips på bra recept som baserar på konserver kan ni kolla in den här boken som heter “Den nya skåpmaten – Gott och hållbart ur burk och tetra

Kolla gärna in våra övriga Guider & Tips

Exempel på färdig mat med lång hållbarhet