Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Kyla – Hur förbereder man sig för det?

Att hålla värmen inomhus vid kyla

Kyla är något vi måste förbereda oss på. I Sverige har vi tydliga årstider och främst under vintern kan det bli riktigt kyligt utomhus som ni känner till. Skulle det under den perioden bli längre strömavbrott eller att er ordinarie värme slutar fungerar av andra anledningar rekommenderar vi att ni kan värma upp bostaden på alternativa sätt.

Värma upp bostaden med elstaden eller andra värmekällor

Vid kraftig kyla kyls bostaden ner och då blir det oftast kondens i luften som också bidrar till att det känns kallt inomhus. Har man till exempel en vedeldad kamin eller kakelugn som man kan elda i så värmer de upp bostaden samt håller den fuktiga luften borta. Nu är det långt ifrån alla bostäder som har en fast monterad eldstad utan då får man kolla på vilka alternativ som finns, vi kan rekommendera en gasolkamin eller fotogenkamin. De är båda varianter som inte kräver någon skorsten utan kan ställas i det rum eller del av bostad ni väljer att hålla varm. Tänk bara på att det behöver finnas viss ventilation när man använder dessa inomhus. Vi vill varna för att använda er grill eller liknande inomhus eftersom de inte är gjorda för det och giftiga gaser kan bildas och orsaka skada ifall man vistas i gaserna.

Tips på andra sätt att hålla värmen inomhus

Ifall man inte har tillgång till någon eldstad eller alternativ kamin så får man komma på andra smarta sätt att hålla värmen i bostaden. Bor man i ett stort hus eller lägenhet kan ett första tips vara att man begränsar den del av bostaden man vistas i så behöver man inte försöka värma upp “onödiga” delar av den. Andra enkla saker att tänka på kan vara att ha på sig tjockare kläder och tillgång till filtar, täcken och sovsäckar för att hålla sig varm. Kolla även fönsterkarmar och dörrar för läckage, känner ni att det “blåser” i springorna kan man tejpa och försöka täcka över dessa med filtar eller liknande för att skydda mot att kylan tränger in där. Har man persienner eller rullgardiner kan man dra ner dessa så bildar de ett extra lager av isolering i fönstret. Beroende på hur ventilationen fungerar i er bostad så kan ni kolla om den går att begränsa lite så att inte all värme sugs ut genom den. Är det ett elektriskt fläktsystem så kommer den att ha stannat vid strömavbrottet så då kanske ni inte behöver göra så mycket. Men kolla upp hur ventilationen hos er fungerar så ni är förberedda innan något sker så vet ni då hur ni ska agera. Men tänk på att viss ventilation behövs, allra helst om ni använder skorstensfria kaminer inomhus. Ett kanske lite annorlunda tips men som ändå fungerar är att använda ett tält inomhus för att hålla sig varm när man till exempel ska sova. De flesta tält är idag självstagande så de går rätt enkelt att slå upp inomhus och spänna linorna i dörrhandtag eller andra lämpliga ställen. Med det extra skyddande skiktet som tältet gör och med filtar, täcken eller sovsäck inne i tältet kommer ni kunna hålla er varma även om temperaturen kryper ner rejält inne.Kyla