Nödutrustning i bilen – Vad bör man ha med sig?

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Nödutrustning i bilen – Vad bör man ha med sig?

Beredskap i bilen för oväntade händelser på vägen

Att skapa sig en beredskap även i bilen för oväntade händelser är något vi skarpt rekommenderar. Genom att ha rätt nödutrustning med sig kan man klara sig mycket bättre om något händer. Det kan vara allt från att ni får fel på bilen och den stannar till att det blir totalstopp på vägen på grund av kraftigt oväder.

Tips på saker att ha med sig som nödutrustning i bilen

Genom att ha tänkt till och skapat sig en “nödlåda” i bilen med saker som kan vara bra att alltid ha med sig i bilen när man är ute och kör så klarar man sig mycket bättre vid eventuella stopp. Här listar vi några prylar som vi rekommenderar att ni har med, allra viktigast är det på vintern då det ställer extra krav:

Nödutrustning på vintern, skapa ett vinterkit till bilen enkelt

Här listar vi prylar som vi tycker är viktiga att ha med i sitt nödkit i bilen:
 1. Varma kläder, filtar, mössor och vantar så ni inte fryser om bilen stannat och värmen inte fungerar eller om ni måste lämna bilen och gå till närmaste hus för att kalla på hjälp. Det finns även smidiga foliefiltar som tar väldigt liten plats men som håller värmen inne när man lindar in sig i dem. Ha gärna med ett par arbetshandskar också du exempelvis måste åtgärda en punktering genom att byta till reservhjulet.
 2. Snöspade så att ni kan skotta loss bilen om ni kört fast i något snöoväder. Men en snöskyffel är även bra att ha med ifall ni blivit inplogad av plogbilen på vintern och ni inte kommer ut från parkeringsplatsen eller liknande. Det finns små smidiga hopfällbara spadar som tar liten plats när de inte används.
 3. Startkabel eller extra starthjälp så att ni antigen kan få hjälp att starta er egna bil om batteriet laddat ur men även för att kunna hjälpa andra på vägen. Tänk på att man ska koppla den röda kabeln till pluspolen på bilarnas batteri och den svarta kabeln till minuspolen på batteriet på bilen som ska hjälpa till att starta och till någon jordad metalldel på motorn eller karossen på bilen som ska startas. Läs gärna i manualen / handboken för just er bil var det är rekommenderat att man kopplar in laddsladden.
 4. Bogserlina för att kunna få hjälp att bli uppdragen om man kört fast och självklart för att kunna hjälpa någon annan ur en liknande situation.
 5. Sand eller grus för att kunna lägga framför och under de drivande hjulen för att komma loss vid till exempel blank is. Fyll till exempel en flaska eller liten påse med sand som ni kan använda vid behov.
 6. Ficklampa eller pannlampa för att kunna se någon om det är mörkt ute och bilen stannat. Med en lampa kan man även göra sig sedd av andra genom att lysa eller blinka med den. Ha även gärna med en visselpipa för att kunna påkalla uppmärksamhet vid behov i din nödutrustning för bilen.
 7. Powerbank för att kunna ladda mobiltelefonen. Skulle ni behöva vara sittandes i bilen under ett tag så kan det vara bra att kunna se till att mobiltelefonen går att ringa med för att påkalla hjälp med mera. Tänk på att det inte är säkert att det går att ladda via bilens batteri ifall något blivit fel med det så att ha en separat Powerbank är att rekommendera.
 8. Nödproviant för att enkelt kunna hålla hungern borta och motivationen uppe. Glöm inte heller bort att ha med vatten så ni kan dricka ifall ni blir fast i bilen under en tid. För att hålla energin uppe finns det bland annat powerbars som är enkla att alltid ha med sig i bilen. Men även påsar med frystorkad mat är ett alternativ tillsammans med tex värmepåsar eller ett litet stormkök för att värma upp maten.
 9. Värmeljus kan också vara bra att ha med sig i bilen. Men tänk på att använda dem under uppsikt och att det måste finnas viss syreomsättning i bilen.
 10. Radio för att kunna ta emot viktig information. Oftast har man bilradion att lyssna på men skulle bilens batteri bli helt slut eller slutat fungera så kan det vara bra att ha med en extra radio som drivs med vanliga batterier eller en så kallad vevradio.
 11. Reflexväst, varningstriangel ska man ha med i bilen för att andra ska kunna uppmärksamma er när ni står vid vägkanten. Det finns även Lysstavar som man bryter och sedan lyser de intensivt under många timmar och syns på långt håll.
 12. Isskrapa, snöborste och extra spolarvätska för att kunna hålla bilens rutor rena och snöfria.
 13. Första hjälpen kit eller någon typ av förbandsutrustning så ni kan ta han om sår eller andra skador som kan ha uppkommit.
 14. Mediciner om ni har livsviktiga sådana som ni behöver ta regelbundet.
Det här är exempel på saker som vi rekommenderar, komplettera gärna med fler saker som passar ert behov.

Nödutrustning i bilen på sommaren

De flesta av sakerna som vi listat ovan som vi rekommenderar att man har med sig på vintern i bilen kan man även ha med på sommaren. Men såklart kommer man kanske inte behöva lika mycket extrakläder och så vidare. Men även på sommaren kan temperaturen krypa ner under natten om man skulle behöva övernatta i bilen. Men på sommaren kanske värmen och då törsten blir större så se till att ha med vatten så ni klarar er. De små foliefiltarna som man på vintern kan ha för att behålla värmen kan på sommaren användas för att skydda sig mot stark sol. Nödutrustning i bilen