Överlevnad – tips på vad man bör tänka på

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Överlevnad – tips på vad man bör tänka på

Utrustning och tips för överlevnad

Att ha kunskap och rätt utrustning och verktyg är viktigt för sin överlevnad om man skulle hamna i en kris eller nödsituation. Man klarar en samhällskris eller katastrof mycket bättre om man är förberedd och har rätt överlevnadsutrustning tillgänglig. Så därför rekommenderar vi er att ni tänker igenom olika scenarion som kan hända och förbereder er för detta. Det kan vara allt från kraftiga stormar som orsakar långvariga strömavbrott och följderna av det, stora bränder som tvingar er att fly från er bostad i all hast eller andra naturkatastrofer som ställer till det i samhället. Här är några enkla tips på vad man bör tänka på för sin överlevnad:

 

  1. Tillgång till vatten som räcker för er och er familj.
  2. Överlevnadsmat som håller länge och kan förvaras i rumstemperatur, till exempel frystorkad mat.
  3. Tillgång till stormkök eller andra sätt för att kunna värma mat men även koka upp vatten.
  4. Något att kunna göra upp en eld med eller tända stormköket, tex. tändare/tändstickor eller eldstål.
  5. Någon typ av lampa eller annan belysning för att kunna se även när det är mörkt.
  6. En powerbank eller solcellspanel för att kunna ladda upp mobiltelefonen eller annan utrustning.
  7. En radio som drivs med batterier eller en så kallad vevradio för att kunna ta emot viktiga meddelanden från till exempel MSB eller andra myndigheter.
  8. Tillgång till varma kläder och till exempel en kamin för att värma upp bostaden.

Ovan är några av de viktigaste sakerna att tänka på, men allt beror på hur man bor och så vidare men det är en bra start att tänka på för sin överlevnad. Vi har några olika färdiga överlevnadskit som kan vara en bra start för er att börja med. Dessa färdiga kit för överlevnad innehåller en vevradio, vattenfilter, ficklampa, stormkök, vattendunk, överlevnadsfilt med mera. Vi har flera olika lådor för att passa just era behov av överlevnadsutrustning. Förutom att ha tillgång till rätt produkter är kunskap om överlevnad en av de viktigaste sakerna. Det finns massor av bra överlevnadsböcker, kolla in vårt sortiment av dessa. Det finns även utbildningar och kurser man kan gå för att förbättra sin kunskap.Överlevnad