Personsäkerhet – att säkerställa trygghet

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Personsäkerhet – att säkerställa trygghet

Vad är personsäkerhet / personlig säkerhet

Med personsäkerhet / personlig säkerhet menar man att man skapar en personlig säkerhet så att man kan känna sig trygg. Det kan gälla både er själva men såklart säkerhet för hela er familj. Det man gör är att precis som för er krisberedskap så förebygger man att osäkra situationer ska uppstå genom att vidta olika åtgärder.

Hur gör man för att säkerställa personsäkerhet

Det första man brukar göra när man ser över sin och familjens säkerhet är att först göra en analys av sin situation, göra en omvärldsanalys och en hot och riskbedömning. Vilka skyddsåtgärder som behöver göras är väldigt beroende av er situation. Till exempel kan hotbilden se helt annorlunda ut beroende på om ni är en välkänd politiker eller inte. Så man måste i sin analys utgå från sin egen situation så att man hamnar rätt i sina nödvändiga åtgärder.

Några tips att tänka på gällande sociala medier

Om du kan ha en hotbild mot dig eller din familj kan det vara extra noga att tänka på vad du lägger ut och delar på dina sociala medier. Var gärna personlig i dina inlägg men tänk på att inte vara för privat.Tänk igenom på hur, vad och när du lägger ut i sociala medier med avseende på din egen säkerhet. Har du något större möte du ska till som kan vara känsligt, lätt inte ut i förväg eller under mötet var du är någonstans. Såklart ska du inte heller “checka in” dig på tex Facebook. Vill du berätta om mötet gör det i så fall i efterhand när du redan lämnat platsen. Generellt att tänka på är att du berättar om saker du gjort och inte det du ska göra ifall någon kartlägger dig. Tänk även på att inte lägga upp bilder från ditt gym, favoritfik eller andra ställer du ofta går till, det kan också underlätta för eventuell kartläggning.

Att vara säker i sin bostad

En av de viktigaste delarna för sin personsäkerhet är att kunna känna sig trygg i sin bostad eller på andra platser där man ofta är, exempelvis i sommarstugan.

En åtgärd för att känna sig trygg hemma är att se över sitt så kallade skalskydd. Med skalskydd menar man att alla vägar in till sin bostad är säkrade, dvs entrédörr, fönster, takluckor eller andra sätt att ta sig in. Exempel på saker att se över är:

  • Dörren till din bostad bör ha en skyddsnivå enligt gällande standard för att hindra inbrott.
  • Fönster, balkong- och terrassdörrar som kan nås från markplanet ska ha samma skyddsnivå på lås som entrédörraren.
  • Montera ett dörröga / dörrkik på dörren. Med ett dörröga kan du upptäcka faror och identifiera personen utanför dörren utan att behöva öppna den. 
  • Ha god belysning utanför dörrar, vid uppfarten och i trädgården om du bor i hus. Det finns modeller av säkerhetslampor som drivs med batteri och solcell så att du kan montera den på bästa stället på er bostad utan att behöva tänka på kabeldragningar mm. Bor du i lägenhet kan det vara svårare att se till så att det alltid är tänt utanför dörren men i de flesta trapphus brukar det vara någon typ av ledbelysning tänt hela tiden.
  • Sätt upp övervakningskameror för kameraövervakning av din tomt eller hus.

Om du bor i lägenhet är en säkerhetsdörr med extern förstärkt brevlåda det bästa skyddet. Om dörren har ett brevinkast i dörren kan en förebyggande åtgärd vara att montera en så kallad säkerhetsbrevlåda med brandskydd på insidan av den. Istället för brevinkast kan du även ha en utvändig låsbar brevlåda eller en postbox i fastighetens entré. Kolla med din hyresvärd eller fastighetsägaren om du kan få sätta upp detta om du vill.

Om du bor i ett hus ska du undvika att ha glasade partier i eller vid sidan om dörren. Om det finns glasade partier rekommenderar vi att dessa förses med skyddsglas eller galler. För att skydda fönster kan du montera en speciell plastfolie på insidan av glaset som ger ett visst inkastskydd och insynsskydd.

Nycklar, inpasseringskort och portkoder kan utnyttjas för att komma förbi skalskyddet till din bostad. Därför är det viktigt att du skyddar dessa så att de inte kommer i fel händer. Om du tappar bort nycklarna, kod mm. är det viktigt att du omedelbart meddelar din hyresvärd eller bostadsrättsförening så att de kan vidta eventuella åtgärder. Är det nyckeln till er bostad ni tappat rekommenderar vi att ni byter er låscylinder. Samma sak ifall du byter bostad, byt låset när ni flyttar in då ni inte vet hur tidigare ägare hanterat sina nycklar och hur många det finns tillgängliga som ni inte har koll på.

Tänk även på att ni inte på era nycklar har något som antyder på vem de tillhör eller adressen till ert hus.

Larm för sin personliga säkerhet

Ett inbrottslarm kan installeras i din bostad som en extra skyddsåtgärd och förstärka skalskyddet. Bor du i hus bör dörrar, glasade partier och garage skyddas av inbrottslarmet. Larmet kan vara ett ljudande larm, en sirén eller ett tyst larm som överförs till en larmcentral. De flesta larm går att larma på som skalskydd, dvs alla dörrar och fönster är larmade men inte rörelsedetektorerna inne i bostaden. Detta är något som kan vara bra att ha påslaget när man sover då man annars kanske inte märker när någon försöker ta sig in i bostaden. De flesta hemlarm idag går att styra via en app och där får man även direkt larm om något sker hemma. Larmet är oftast uppkopplade via fast nätverk (ethernet), WiFi och mobiluppkoppling via SIM-kort. Exempel på bra hemlarm är de från Ajax Larm, de kräver inga abonnemang så man kan själv välja om man vill ha det helt fristående eller uppkopplat mot en larmcentral med väktarutryckning.

Förutom att ha ett inbrottslarm finns det så kallade överfallslarm och personlarm för sin personsäkerhet. Överfallslarm kan vara ett fast installerat larm i din bostad eller ett bärbart överfallslarm. Dessa ger ifrån sig ett otroligt högt ljud för att göra omgivningen uppmärksam på att någon försöker angripa dig och samtidigt skrämmer ljudet bort förövaren. Det finns även överfallslarm i kombination med försvarsspray. Dessa både tjuter högt samt sprutar vätska på förövaren så att den förblindas. Det finns även modeller som utöver detta även skickar GPS position på var du befinner dig när du larmar så att anhöriga eller annan du valt ska få informationen får reda på detta omedelbart och kan rycka ut.

Personsäkerhet - att säkerställa trygghet