Prepping – att vara förberedd för en kris eller samhällsstörning

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Prepping – att vara förberedd för en kris eller samhällsstörning

Prepping

Många har säkert inte kunnat undgå att prepping blivit något de flesta dagstidningar och tv kanaler uppmärksammat och skrivit om senaste tiden. Inte minst med de extrema väderomslagen på senare år och så reality tv-serien “Nedsläckt land” som visas på SVT. Men vad menar man då egentligen med att preppa och att vara en prepper? Prepping kommer från engelskans “prepare” som betyder att vara förberedd på något. Så egentligen är det inte mer avancerat än så – man förbereder sig alltså för att klara en krissituation.

 

En kris eller samhällsstörning kan uppkomma på grund av extrema väderförhållanden, så som stormar, snöoväder, extrem hetta, it-attacker eller liknande. Detta kan bland annat leda till strömavbrott (elavbrott), vattenbrist och att telefonerna slutar fungera. En kris är något oväntat som händer och leder till någon typ av avbrott i samhället.

Vad är prepping?

Med prepping förbereder man sig för krissituationer genom att till exempel ha tillgång till en krislåda med det viktigaste som nödmat, vattendunkar, vevradio, vattenfilter, nödkök (sprit- gaskök), ficklampor och nödladdare (solcellspanel, powerbanks). Det finns en hel uppsjö av produkter som kan underlätta en krisberedskap men det är viktigt att man skaffar sig kunskap. Utan kunskap om prepping och krisberedskap så spelar det egentligen inte så stor roll hur många prylar man köpt på sig. Därför rekommenderar vi att man läser böcker inom området och övar så att man vet hur man ska agera vid en skarp situation.

 

Det är även viktigt att ha ordning och reda på sina prepperprylar så man vet var de finns när de väl behövs. Om det till exempel blir elavbrott och det är mörkt ute så blir det kolsvart inomhus. Då är det bra att veta var sakerna finns så man kan ta sig dit på ett enkelt och säkert sätt. Rekommendationen är att man ska vara preppad för att klara en vecka hemma enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Detta för att myndigheterna och andra viktiga samhällstjänster ska kunna fokusera på dem som bäst behöver hjälpen, tex äldre och sjuka.

Vad preppar vi för?

Det finns mängder av saker som kan hända som får hela samhället att stanna upp på en gång. Därför behöver man vara förberedd för att på bästa möjliga vis klara av olika krissituationer. Här kommer några exempel på saker som kan inträffa som gör att vi måste klara oss utan samhällets funktioner ett tag:

 

  • Extremt väder. Något som Sverige råkar ut för då och då är extremt väder som storm, hetta, översvämning och snöoväder. Alla dessa väderfenomen kan påverka samhället på olika sätt men några risker som är vanliga är att strömmen går och att viss infrastruktur slås ut.

 

  • Bakterier i mat och dricksvatten.Trots att Sverige har regelbundna kontroller av både mat och dricksvatten finns det en risk för att bakterier kan upptäckas. Oftast är risken att man blir magsjuk när det kommer bakterier i det vi äter. Även brist på mat och vatten är en risk, därför bör man ha preppat med mat med lång hållbarhet hemma.

 

  • IT-störning.Det mesta i samhället är uppbyggt på IT. Blir det en större IT-störning kan mycket av vår infrastruktur slås ut. Framförallt möjligheterna till kommunikation. Därför bör man ha en nödradio så man kan ta del av viktig information från olika myndigheter.

 

  • Kärnkraftverk.I Sverige finns det tre kärnkraftverk. Om det skulle ske en olycka på något av dessa finns det risk att radioaktivt avfall kommer ut i luften, då måste man stanna inomhus tills faran är över. Se därför till att ha ett överlevnadskit hemma med allt som kan behövas för att klara sig utan att gå ut i cirka en vecka. Lyssna på den lokala P4-kanalen och följ myndigheternas anvisningar.

Vilka kallar sig för preppers?

Det har varit rätt hemlighetsfullt att hålla på med prepping tidigare, men på senare tid har diskussionen blivit öppnare. Det är inget konstigt med att vara en prepper, det är egentligen rent bondförnuft att se till så man har saker hemma för att klara sig vid en kris. Att alla preppers är vapengalna och förbereder sig för zombies kan vi nog släppa vid det här laget. De flesta är helt vanliga personer och familjer som har valt att känna sig trygga ifall något händer. Att slippa oroa sig för att man inte har tillgång till vatten och mat hemma om det blir strömavbrott och närmaste matbutik måste stänga, vore väl ändå rätt skönt?

Vad bör man tänka på när det kommer till prepping?

Att vara förberedd med att ha alla saker man kan tänkas behöva vid en krissituation är en bra början. Dock finns det några saker man bör tänka på för att känna sig säker på hur man ska hantera situationen när det väl händer.

 

  • Rotera. Maten som man preppar med kommer att bli gammal så kom ihåg att byta ut den då och då. Frystorkad mat har ofta väldigt lång hållbarhet men konserver och liknande kan behöva bytas oftare. Sortera i datumordning så det blir lätt att få en överblick.

 

  • Öva. Det är svårt att veta hur man kommer att reagera i ett skarpt läge men en bra idé är att öva. Ta med familjen och lägg upp en strategi för hur ni ska agera vid olika händelser. Var ska ni samlas? Hur tar ni er hem från jobb och skola? Att gå ut och vandra i naturen några dagar kan vara ett sätt öva på att klara sig med enklare medel.

 

  • Kunskap. Läs på böcker och kolla runt på nätet med information om krisberedskap. Ju mer kunskap man har om vad som kan hända och hur man ska agera, desto lättare blir det att hantera en kris i samhället.

 

  • S.T.O.P. När man grips av panik går det oftast inte att tänka klart. Därför ska man följa S.T.O.P som står för Sitt ner, Tänk, Observera och Planera.

Prepping är framtiden

Prepping är något som vi ser växer hela tiden i Sverige och även utomlands. Det är inte sällan som våra dagstidningar skriver om det och hur folk förbereder sig för olika typer av kriser och samhällsstörningar. Kanske är det för att vårt samhälle har blivit känsligare som fler och fler börjar intressera sig. Med prepping så tar man sina förberedelser kanske lite längre än vad gemene man har gjort. Det har blivit spännande och intressant att utmana sig själv om hur länge man skulle kunna klara sig utan att vara beroende av samhällsfunktioner så som el, vatten och livsmedelsbutiker med mera.

Var förberedd

Kunskap är viktigt. Läs på och gå med i preppingforum på bland annat Facebook där man kan läsa om och ställa frågor om prepping och få massor av tips av andra preppers om hur de gjort och förberett sig. Det finns även massor av kurser och utbildningar att gå, även via distans. Du hittar mängder med inspiration och information här på Criseq om vad du behöver för att vara förberedd vid en eventuell kris.

prepping