Rena vatten – bästa sätten för rent dricksvatten

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Rena vatten – bästa sätten för rent dricksvatten

Rena vatten vid behov

Det finns som ni säkert märkt massor av olika sätt att rena vatten, allt från det gamla beprövade sättet att koka vatten till olika vattenfilter, vattenreningstabletter och till och med små bärbara UV-pennor. Det finns även maskiner som gör att man själv kan tillverka klor för att rena sitt vatten. Vad är då det bästa sättet kan man fråga sig? Vi skulle säga att det beror på situationen och vilken utrustning du har att tillgå. Normalt sätt så är det ganska enkelt att koka vatten på sin spis, men skulle det till exempel vara elavbrott så fungerar inte den vanliga elspisen. Det man kan göra då såklart är att använda ett spritkök eller gaskök för att koka sitt vatten om man har det hemma. Men det kanske ändå är enklare då att använda tex sitt vattenfilter eller vattenreningstabletter?  

Olika saker som kan förorena vattnet

En av de vanligare föroreningarna man kan få i dricksvattnet är E.coli. Det är en bakterie som man får problem med när avloppsvatten är inblandat. Det är en bakterieart som normalt finns i människors tarmflora (De kallas ofta koliforma bakterier). Normalt sätt är dessa bakterier inte farliga men man ska passa sig för att få dem i sig via sitt dricksvatten. Om man har fått det så kan man bli illamående och få kräkningar och diarré.   Men det kan även förekomma virus, tex Hepatit A, rotavirus mm. Ytterligare kan den även förekomma så kallade parasitära protozoer, tex Giardia eller Cryptosproridum.   Normalt sätt är riskerna att utsättas för parasiter i vårt dricksvatten små men ett exempel som är värt att nämna är år 2011 då nästan 20000 personer insjuknade i Östersunds kommun av ett utbrott av just Cryptosporidium i det kommunala dricksvattnet. Vattnet kan även bli förorenat av kemikalier, tungmetaller osv och de kräver mera för att rena vattnet ifrån (se exempel på vattenfilter för detta nedan under listade vattenfilter)

Till vad behöver man rena vattnet

Om er kommun gått ut med rekommendation att ni ska koka ert dricksvatten för att det kan ha blivit förorenat gäller följande normalt:

  • Rena allt vatten som ska drickas eller som ni ska använda i matlagning
  • Se till så att de vattendunkar eller flaskor ni fyller upp det kokade vattnet i är rena.

Tänk på att använda det renade vattnet även till att borsta tänderna, skölja frukt och sallad och även när ni ska brygga kaffe då få kaffebryggare kommer upp i koktemperatur.   Vatten som inte renats kan ändå användas till exempel till:

  • Tillaga mat som ska kokas, tex potatis.
  • Diska i diskmaskin. Men kör maskinen på högsta temperatur och använd även torkprogrammet.
  • Tvätta kläder
  • Städa och rengöra ytor
  • Duscha, men tänk på att små barn inte sväljer vattnet. Undvik att bada.

Koka vatten

Om ni kokar ert vatten för att rena det tänk på att koka upp så det bubblar kraftigt för att vara säker på att ni dödat alla bakterier, virus och parasiter. Skulle det vara elavbrott så att den vanliga spisen inte fungerar går det att använda sig av så kallade campingkök eller stormkök för att koka vattnet. Optimus Hiker+ nödkök

 

Vattenfilter

Ett annat sätt att rena sitt vatten är att använda ett vattenfilter. Det finns en uppsjö av olika vattenfilter på marknaden idag. Men vi rekommenderar att man håller sig till de etablerade märkena för att försäkra sig om kvaliteten på filterna. Det finns lite olika metoder för rening som används i vattenfilter men de vanligaste är kol-, keramik- och glasfiber eller hålfilter. Normalt filtrerar de ner till en porstorlek på 0,2 micron vilket leder till att bakterier och protozoer mm fastnar i filtret (exempel på dessa filter är Sawyer Micro Squeeze och Sawyer Mini), dock stoppar de inte virus. Men det finns varianter som även stoppar virus och tungmetaller, tex LifeSaver Liberty.

De filter vi nämnt nu är små smidiga filter som är lätta att ha med sig och Sawyer Mini filtret kan till och med fästas på en vanlig PET-flaska! Det finns också vattenfilter som passar på kranen hemma för att rena vatten.   Exempel på filter som använder sig utav gravitationen för att rena vatten är Sawyer Point One. Det är ett färdigt kit som man fäster på en plashink eller plasttunna och sedan låter mna vattnet rinna genom filtret. Klarar att rena upp till 2000 Liter per dag vilket är långt över vad de flesta behöver.

Är man en större grupp eller behöver kunna rena större mängder vatten har engelska Lifesaver flera modeller som vi kan rekommendera, nämligen deras Lifesaver Jerrycan eller LifeSaver Cube. Båda dessa är vattenfilter kombinerad med en vattenbehållare på 18,5 resp 5 liter.

Vill du läsa mera om filter kan du kolla in vår artikel “Vattenfilter – Vilket ska jag välja?

Lifesaver Cube - Vattenfilter och dunk 5L

Vattenreningstabletter

Vattenreningstabletter är små tabletter som man löser upp i vattnet och sedan låter de verka i normalt 30 minuter innan man kan dricka vattnet. De använder sig normalt av klor eller jod för att rena vatten. Exempel på vattereningstabletter är Micropur Quick från Katadyn eller Oasis.. micropur quick  

UV-vattenrening

Här använder man sig av UV-ljus för att rena vatten. Det som sker är att UV-ljuset förstör organismernas förmåga att reproducera sig vilket gör de ofarliga att få i sig. Det finns även här olika modeller men SteriPEN har blivit ledande inom denna genre. SteriPEN Ultra UV Water Purifier     (Ovanstående information är hämtat från Livsmedelsverket.se och criseq.se)

Populära produkter för att rena och förvara vatten