Säkerhet i fjällen

Att förbereda sig inför fjällturen

Om man ska ge sig ut på fjället så bör man ha förberett sig innan för att undvika eventuella krissituationer.

Ha rätt utrustning

En av de viktigaste sakerna att tänka på är att ha rätt utrusning när man ska ut på fjället. Självklart varierar den utrustning beroende på vilken aktivitet ni ska hålla på med men generellt kan man säga att det är bra att välja lätta kläder som skyddar mot vind och vätavoch som andas när du blir varm. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt justeras efter väder och vindförhållandena som råder.

Ska du ut på några isar tänk på att ha med isdubbar, kastlina och åk helst inte ensam. Vid fjällen kan det på vintern även gå laviner så håll koll på de lavinprognoser som finns.

Tar ni bilen till fjället så kolla gärna in vår checklista för nödutrustning i bilen där vi går igenom saker att tänka på och saker som vi rekommenderar att ni har med er.

Meddela er färdväg och beräknad ankomst

När man beger sig ut på fjället är det viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Detta för att de ska kunna slå larm om ni avviker för mycket från er beräknade rutt. Berätta planen för familjemedlemmar, någon vän eller släkting släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat. På vissa fjällstationer och stugor längs leder kan det finnas loggböcker där man kan skriva i att man varit där och var man är påväg.

Håll koll på väderprognoserna

I fjällen kan vädret förändras snabbt så det är viktigt att ni håller koll på lokala och aktuella väderprognoser via till exempel SR P4 på er vevradio som alltid går att ha med sig på turen eller SMHI:s app eller webbsida.

Är ni ute på vintern så bör ni även hålla koll på lavinprognoserna för fjällområdet ni ska ut på. Naturvårdsverket ger via sin sida lavinprognoser.se ut de senaste prognoserna så håll koll där. 

Att följa de markerade lederna

I de svenska fjällen finns det hundratals mil markerade leder. Fjälllederna är har bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner som gör det mycket säkrare att följa dessa om vädret slår om.

Navigera med karta och kompass

När man ger sig ut på fjället bör man alltid ha med sig karta och kompass. Kolla så att den karta ni har är aktuell, annars kan leder med mera har förändrats vilket försvårar för er att navigera med kartan. Med kompassen så vet ni att ni alltid håller rätt kurs. Följer man en led så behövs kanske inte detta men det är alltid bra att ha med ändå som en extra säkerhet i fjällen. Det finns idag även massor av olika GPS modeller men tänk på att de drivs med batterier som kan laddas ur och då slutar den fungera..

Om du behöver hjälp på fjället

Skulle ni bli sjuk när ni är ute på fjället så gäller i princip samma regler som när man är hemma. Man måste själv kontakta sjukvården. Tänk på att det kan bli så att du får stanna ett extra dygn där du befinner dig eller själv anlita och bekosta lämpligt transportmedel från fjället för att ta dig därifrån snabbare.  Om du behöver akut hjälp så ringer du 112 eller ber någon att hjälpa dig att kontakta fjällräddningen. Det är Polisen som ansvarar via Fjällräddningen för räddningsinsatser inom fjällområdet medan landstinget ansvarar för sjukvården. Både landstinget och Fjällräddningen samarbetar inom fjällområdet och beroende på typen av händelse så larmas den ena eller ibland båda till en hjälpsökande. Men tänk på att inte ringa efter akut hjälp om situationen inte kräver det. 

Säkerhet i fjällen