Skimming – hur skyddar man sig mot det?

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Skimming – hur skyddar man sig mot det?

Vad är skimning (skimming)?

Skimning (eller skimming som är det engelska order som används ofta) är en form av kortbedrägeri där någon använder en typ av avläsare för att fånga uppgifterna från ett kontokort. Bedragaren kan sedan använda kortuppgifterna för att genomföra köp online utan att du vet om det.

Olika sätt att bli skimmad

Det finns olika sätt som någon kan skimma dina betalkort. De vanligaste sätten är de som vi beskriver mera ingående nedan, dvs trådlös skimning och skimning via en modifierad kortläsare.

Trådlös skimming

Trådlös skimning innebär att man använder en så kallad NFC-läsare (Near Field Communication) för att trådlöst läsa av och stjäla kortuppgifterna från ditt kreditkort. Den här typen av skimming används på de kort som erbjuder kontaktlös betalning, de som går att “blippa” med. De så kallade blippkorten går att avläsa även om du har kortet i din plånbok eller väska. Med den bra skimmingsläsare kan bedragaren läsa av ditt kort på upp till en meters avstånd. Så avläsningen kan ske utan att du märker av det till exempel när du står i kön på matbutiken eller andra ställen där man kanske står nära varandra utan att det blir misstänksamt.

Skimming via kortläsare

En metod som funnits ett tag är skimming via vanliga kortläsare. Det vill säga man manipulerar kortläsaren på till exempel en bankomat, bensinstation, taxibil eller en butiksterminal för att kunna läsa av kortuppgifterna när du betalar via den. Med denna typ av skimming kommer bedragaren åt både kortnummer och er PIN-kod. Med den informationen kan de sedan göra köp från ert kort.

Andra sätt att få tag i dina kortuppgifter

Förutom att använda olika skimming-metoder för att komma åt dina kortuppgifter förekommer även andra sätt. Det kan till exempel vara att du får förfrågningar via e-post där man hävdar att din bank eller kortutgivare behöver uppgifter om dina betal- eller kontokort. Exempelvis kan det i mailet stå ”På grund av tekniska problem ber banken dig att bekräfta dina kortuppgifter genom att skicka dessa som svar på detta mejl”. Det förekommer även att man ringer upp någon och säger att de ringer från banken och att det varit just problem med skimming och att de därför skickar ut en person som kommer hämta ert kort och uppgifterna för det. Sedan skickar bedragaren någon som hämtar upp kortet och kan sedan använda det tillsammans med PIN-koden som de efterfrågade i telefonsamtalet. Det finns många fler olika sätt att försöka komma åt kortuppgifter så detta vara bara några exempel. Men gemensamt är att banken eller din kortutgivare aldrig kommer kontakta dig för att få dina uppgifter. Så om det sker är det med väldigt stor sannolikhet en bedragare som är i farten.

Bästa sättet att skydda sina kort mot skimming

Det finns en del sätt att skydda sig mot skimming. Det finns bland annat så kallade skyddskort som ser ut som ett kreditkort i storleken som man sedan enkelt placerar bland sina kort man vill skydda. Skyddskortet har en inbyggd störsändare som hindrar någon att skimma dina kort.Det finns även korthållare och plånböcker som har metall som skyddar och blockerar att någon kan läsa av dina kort trådlöst..Det finns inget enkelt sätt att skydda sig mot skimning när bedragare har monterat avläsningsutrustning i en kortläsare. Där gäller det att vara uppmärksam och bli misstänksam om kortläsaren ser modifierad eller annorlunda ut.Glöm inte bort att tänka på att skydda era kort när ni är ute och reser också, det är inte alls ovanligt att skimming förekommer och tänk då att bli utsatt när man inte helt enkelt kan få ett nytt kort skickat från banken och så vidare.

Om du blivit utsatt för skimming eller annan typ av kortbedrägeri

Om du trots allt blivit utsatt för skimning eller annan typ av kortbedrägeri så ska du genast spärra dina kort via kortutgivaren. Sedan bör du polisanmäla detta via polisens hemsida, ringa 114 14 eller besöka en polisstation. När du gör anmälan så är det bra att du har tillgång till ett kontoutdrag som visar på vilka försäljningsställen som bedrägeriet skett.SkimmingLäs gärna mer i våra övriga guider, tips och inspiration inom beredskap och säkerhet.

Exempel på produkter för att skydda sig mot skimming