Skogsbränder – Vad ska man förbereda sig på

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Skogsbränder – Vad ska man förbereda sig på

Vad är en skogsbrand

Men skogsbrand menar man en brand i skogsmark som kan vara både okontrollerad och kontrollerad. När det brinner okontrollerat i en skog kan det få stora konsekvenser både för människor och djur.
En skogsbrand kan uppstå på många olika sätt. Till exempel vid eldning, skogsavverkning, gnistor från tåg eller blixtnedslag. Vid långvarig torka kan en liten antändning snabbt utvecklas till en omfattande brand.Ett exempel är sommaren 2018 då drabbades Gävleborg, Jämtland och Dalarnas län av stora och väldigt svårsläckta skogsbränder. Flera byar fick utrymmas och ett stort antal myndigheter, räddningspersonal och frivilliga arbetade intensivt under flera veckor för att få bränderna under kontroll. Sverige tog även hjälp av internationella resurser i form av brandflyg, helikoptrar och markpersonal.

Hur kan man förbereda sig för en skogsbrand

Bor man i områden med skog runt om kring sin bostad bör man i sin krisberedskap / prepping ta hänsyn till att en skogsbrand kan uppstå. Skulle det ske kan stora områden behöva evakueras och man behöver då snabbt lämna sin bostad. Därför är det bra att man har viktiga papper och andra saker på kända ställen som man snabbt kan komma åt och packa ihop för att ta med sig. Det finns även många som har en väska färdigpackad med viktiga saker som är enkelt att ta med sig när man behöver evakuera. Ibland kallas denna typ av väska Bug Out Bag (BOB), flyktväska eller liknande.

Att tänka på för att förhindra skogsbränder

Det är viktigt att alltid vara försiktig om man gör upp en eld i naturen, det gäller även om man använder stormkök, grill eller såklart på öppna eldplatser. Under sommaren kan det vara väldigt torrt i naturen så tänk på det. Kolla även upp om det råder eldningsförbud i det område du är, för då får du inte elda. Eldningsförbud utfärdas av kommunen eller länsstyrelsen och informationen finns på deras webbplatser. Hittar du ingen bra information och är osäker så kan du även kontakta räddningstjänsten i din kommun.Skogsbränder - Vad ska man förbereda sig på