Skydda bostaden med hemlarm

Vad är ett hemlarm?

Ett bra hemlarm är en förutsättning för att ha ett tryggt hem. Det finns en hel uppsjö med olika typer av larm som går att installera i sin bostad men normalt består de av minst följande:

  • Centralenhet, själva hjärnan i larmsystemet
  • Dörr-/fönstersensor för att skydda och övervaka din entrédörr och eventuella fönster
  • Rörelsesensor (PIR) som känner av att någon rör sig i det övervakade rummet.
  • Larmsirén (Om detta inte är inbyggt i centralenheten.)

Beroende på hur du bor så ser behovet lite olika ut på vad vi rekommenderar för hemlarm och sensorer och andra tillbehör.

Grundfunktionen för ett hemlarm är att det ska övervaka din bostad när du är borta genom att hålla koll på att ingen bryter upp dörrar och fönster och tar sig in. Men ett larm i hemmet kan även vara ett skalskydd även när du är hemma, till exempel på natten när du sover så kan larmet ha koll på så att ingen bryter sig in. De flesta larm har funktioner där du kan bestämma olika nivåer på när du larmar på, dvs om det bara ska vara skalskydd eller om alla rörelsedetektorer med mera också ska vara aktiva.

Vad kostar ett hemlarm?

Ett hemlarm kan kosta allt från några hundra kronor upp till 10-tusentals kronor. Precis som med mycket annat så får man vad man betalar för, så gäller även för hemlarm. Vill du ha ett larm med hög kvalitet som fungerar klanderfritt så rekommenderar vi att ni inte väljer de billigaste varianterna på marknaden. De hemlarm från Ajax vi har i vårt sortiment har erkänt bra kvalitet och är ett av få trådlösa larm som uppfyller säkerhetsklass 2 enligt standarden EN50131. För att nå klass 1 som är den högsta krävs att alla sensorer etc är kopplade till centralenheten med kabel vilket inte är praktiskt i de flesta fall när det gäller hemlarm.

Hemlarm utan abonnemang?

Med ett hemlarm utan abonnemang menar men oftast att det inte är kopplat till någon typ av larmtjänst eller väktarutryckning. Det är en smaksak där vad man föredrar att ha. Självklart kostar det att koppla upp sig mot denna typ av tjänster så vill du slippa det kan du ha ett fristående hemlarm så “bara” larmar lokalt genom ljudsirén samt de personer du själv har lagt till i larmet som det ska skicka notis till och/eller ringa upp. Ofta räcker det med att sätta upp larmdekaler och skyltar för att avskräcka ett inbrottsförsök.

Hemlarm med väktarutryckning

Med ett larm i bostaden kopplat till väktarutryckning, till exempel Securitas och Verisure hemlarm, så kommer larmet automatiskt att larma väktarbolaget när ert larm går. Beroende på var du bor och vilken prioritet larmet har så kommer väktarbolaget att kontrollera er bostad om det var ett skarpt larm eller om det bara vart ett falskt larm kanske pga att er hund hoppat upp på soffan och löst ut en rörelsesensor.

Att ha sitt hemlarm kopplat till en vakttjänst med väktarutryckning kostar lite olika beroende på vilket bolag ni har ert larm anslutet till.

Olika larm för villa, lägenhet eller radhus?

Beroende på hur ni bor så kan era krav på hemlarmet se annorlunda ut. En liten lägenhet högt upp i fastigheten kräver inte lika larm som en större villa. Generellt så bör man övervara alla entrédörrar samt fönster som ett inbrott kan ske genom. Sedan vill man ofta lägga till rörelsesensorer i rum som man passerar när man kommer in i bostaden för att säkra upp dessa. Det finns även rörelsesensorer med inbyggd kamera som tar bilder på inkräktaren när larmet går. Fördelen med det är att det går snabbt att från sin app se om det är ett verkligt inbrott eller bara ett falsklarm.

Hur får man reda på att larmet går?

De allra flesta larm har en sirén som ljuder högt när larmet går för att avskräcka en inbrottstjuv. Men eftersom man själv oftast inte är i närheten när larmet går så skickar det även notiser via larmappen samt ringer upp er mobil om ni har det inställt. De flesta larm kan hantera flera användare och då styra vilka som ska få larmvarningarna skickade till sig. Har ni ert hemlarm kopplat till någon väktartjänst får de såklart också reda på att larmet gått.

Kan man koppla brandvarnare till hemlarmet?

Till de flesta bättre hemlarm så kan man även koppla brandvarnare och röksensorer. Det innebär att om brandvarnaren eller röksensorn känner av någon kommer de genom larmet att varna er direkt oavsett var ni befinner er.

Kan man koppla fukt och vattenvarnare till larmet?

Det går till de flesta hemlarm att koppla en fukt- och vattensensor som varnar för vattenläckage. Genom att placera givaren under diskbänken, vid diskmaskinen eller vid tvättmaskinen som exempel så kan man enkelt och säkert få varning i tid om det är något läckage. Alla dessa typ av varningar får man genom appen till larmet eller via ljudsignaler från givaren.

Hur långt ifrån kan man placerare en sensor från centralenheten?

Med ett hemlarm där alla givare och sensorer är uppkopplade mot centralenheten trådlöst bör man kolla så att larmet har god räckvidd mellan tillbehören. Enklare larm kan ha sämre räckvidd och givarna kanske inte når fram om du har tjocka väggar eller liknande. I de larm från Ajax vi har i vårt sortiment har de ett eget protokoll för den trådlösa kommunikationen där de har en räckvidd på upp till hela 2000 meter vid fri sikt. Så även om ni har en större villa med tjocka väggar så brukar det inte vara några problem, skulle ni trots allt inte få det att fungera så finns det även så kallade extenders som förstärker signalen.

Har hemlarm WiFi koppling?

Det går inte säga generellt att alla hemlarm har en WiFi uppkoppling men många larm har det, bland annat några av modellerna från Ajax som vi har i vårt sortiment. Alla larm brukar däremot ha ett ethernet (nätverks) uttag där man kan koppla in sitt fasta nätverk. Utöver detta så har även Ajax hemlarmen ofta möjligheten att de kan koppla upp sig via GSM nätet för extra säkerhet och redundans. De mera avancerade larmen har alltså tre olika sätt att koppla upp sig:

  • Ethernet
  • WiFi
  • GSM mobiluppkoppling