Skyddsrum – Var ligger mitt närmaste?

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Skyddsrum – Var ligger mitt närmaste?

Skyddsrum

En fråga som ofta kommer upp i frågor till oss och som vi ser dyker upp i sociala medier med mera är “Var ligger mitt närmaste skyddsrum?”.

Här nedan har vi sammanställt information kring skyddsrum och vad som egentligen gäller kring dessa.

Vad är ett skyddsrum?

Innan vi kommer till var ert närmaste skyddsrum ligger så tänker vi att det är bäst att förklara vad ett skyddsrum egentligen är?

Ett skyddsrum ska kunna ge skydd åt människor vid händelse av krig. Ett skyddsrum är en byggnad (eller delar av) med kraftigt förstärkta väggar, tak och dörrar och som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och liknande situationer. Rummen har speciell konstruerad ventilation och luftsluss för att minimera verkan från eventuellt giftiga gaser. Man säger normalt att skyddsrum ska skydda mot:

  • stötvåg och splitter
  • gasbeläggning
  • biologiska stridsmedel
  • brand
  • joniserande strålning

Hur många skyddsrum finns det?

Idag i Sverige finns det ungefär 65 000 stycken skyddsrum som tillsammans har plats för cirka 7 miljoner människor. Skyddsrummen finns spridda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter.

En stor del av dessa 65000 skyddsrum är det som kallas “normalskyddsrum” som oftast finns i vanliga bostadshus. Inte sällan återfinns dessa i källaren i flerfamiljshus där de normalt används som förråd, föreningslokal eller kanske barnvagns- och cykelförråd.

Alla skyddsrum och byggnaderna där dessa återfinns ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten “SKYDDSRUM” som exemplet nedan visar.

Skyddsrum

Vilket skyddsrum tillhör jag?

Det är en vanlig uppfattning att man tillhör ett visst skyddsrum i sitt närområde. Men så är det faktiskt inte, vid behov så är det bara att ta sig till det som finns närmast där man befinner sig. Men ett tips är att ta reda på var ert närmaste skyddsrum finns där du bor och ofta befinner dig,

Var finns mitt närmaste skyddsrum?

De flesta skyddsrum finns i om omkring Sveriges tätorter. MSB har tagit fram en karta där man kan söka och zooma in sitt närområde ner till kvartersnivå. Där finns varje skyddsrum utmärkt plus information kring dem. Se exemplet nedan.

Skyddsrum karta
skyddsrum

Klicka här för att hitta närmaste skyddsrum på skyddsrumskartan

Det finns även en mobilapp som man hitta sitt närmare skyddsrum med.

Vem ansvarar för skyddsrummen?

Den som äger en fastighet med ett skyddsrum är även den som äger och underhåller skyddsrummet. Fastighetsägaren är det som ansvarar för att all utrustning finns, att skyddsrummet fungerar som det ska och öppnas upp vid en eventuell höjd beredskap. Men det är du som söker skydd i rummet som måste hjälpa till att tömma skyddsrummet från eventuella saker och se till så att all utrustning kommer igång. Varje skyddsrum ska ha utrustning, verktyg och instruktioner för detta. Det som minst ska finnas i ett skyddsrum är vattenkärl och så kallade torrtoaletter.

Har ni ett skyddsrum i er fastighet där ni bor? Kolla då gärna med fastighetsägaren och be att få mera information om vilken utrustning som finns där med mera. Det finns en hel del fastighetsägare som kompletterad skyddsrummet med krislådor , vevradior , lyktor eller andra lampor, första hjälpen kit etc. för att underlätta situationen om behovet att använda rummet uppstår.

 Finns det mat i skyddsrummen?

Det finns ingen mat i skyddsrummen, så det är något man måste ha med sig själv. Tänk på att det normalt inte finns några möjligheter att värma mat där och inte heller några kylskåp med mera. Så maten behöver kunnas ätas utan att värmas upp och kunna förvaras i normal rumstemperatur. Exempel på sådan mat är mjukkonserver eller annan nödmat.

Vad ska man ta med sig till skyddsrummet?

Om man behöver söka sig till ett skyddsrum bör man ta med sig hygienartiklar, toalettpapper, mediciner, värdehandlingar och varma kläder och filtar. Ta gärna med ficklampor och vevradio också om ni har det. Packa gärna en väska eller ryggsäck med andra saker som ni anser att ni behöver ha med, tänk på att ifall ni har med barn ta med saker som kan underhålla dem till faran är över.

Hur länge kan man vistas i ett skyddsrum?

Rummen ska vara konstruerade och utrustade för att kunna vara där i minst tre dygn.

Får man ta med sitt husdjur till skyddsrummet?

Tyvärr så får man inte göra det bland annat på grund av allergirisker med mera.

 

(fakta tagen från msb.se, krisinformation.se)