Snöoväder – hur förbereder man sig

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Snöoväder – hur förbereder man sig

Att vara förberedd på snöoväder är en del av er krisberedskap och prepping

Att man planerar för att kunna klara av ett snöoväder är något man bör göra för sin krisberedskap och prepping. Detta gäller både att ni klarar er hemma i er bostad men såklart även om ni är ute på vägarna i er bil eller åker kollektivt.

Olika typer av snöoväder

Ett snöoväder kan orsakas av snöstormar eller kraftigt snöfall.

Snöstorm

Med snöstorm menar snöfall i samband med kraftig vind som ger mycket dålig sikt. Trots att det kallas snöstorm så behöver vinden inte uppnå så kallad stormstyrka.Eftersom vinden gör att snön driver så bildas det ofta så kallade snödrev som ger stora snödrivor och dessa kan totalt blockera vägar som skapar stora problem. Snöstormar kan ofta också orsaka elavbrott (strömavbrott) som i kombination med vinterns kyla också kan skapa problem.Snödrev brukar man dela in i högt och lågt snödrev. Med högt snödrev säger man att det når en höjd på minst 2 meter och orsakar därför dålig sikt. Med lågt snödrev menar man drev som inte när upp till 2 meter och därför orsakar det oftast inte så mycket sämre sikt men kan såklart ändå ställa till problem för framkomligheten.Ofta går man ut med varningar för snöstormar på till exempel radion. Så lyssna gärna på Sveriges Radio P4 (beredskapskanalen) när ni misstänker att det kan vara kraftiga snöstormar på gång för att få reda på de varningar till exempel SMHI ger ut.

Kraftigt snöfall

Kraftig snöfall kan också ställa till problem även om det inte stormar eller blåser kraftigt som vid snöstormar. Eftersom det kommer stora mängder snö på kort tid så hinner man inte hålla vägar och andra transportsätt öppna vilket kan lamslå ett samhälle.

Vad bör man förbereda sig för vid snöoväder

Vid snöoväder kommer alltså det kunna bli problem att ta sig fram med sina fordon eller för den delen med kollektivtrafiken. Det gäller även för alla andra transporter så er lokala matbutik och liknande får inte heller sina leveranser som normalt. Därför bör man vara förberedd på att detta kan ske och ha tillgång till mat, dryck och så vidare för att kunna klara sig själv till snöovädret lagt sig och allt kan återgå till det normala igen.Att förbereda sig för ett snöoväder är ingen större skillnad mot att förbereda sig för andra samhällsstörningar. Läs gärna vidare vad man bör tänka på för sin krisberedskap och ni hittar även tips på vad man bör tänka på att ha med sig i bilen.Snöoväder - hur förbereder man sig