Survival kit – vi förklarar vad det är för något

Criseq » Info om beredskap och säkerhet » Survival kit – vi förklarar vad det är för något

Vi förklarar vad ett Survival Kit är för något och vad det innehåller

Ett Survival Kit är en samling av produkter som är sammansatta för att passa vid en situation där man behöver kunna klara sig själv, till exempel om man gått vilse i skogen eller ramlat på fjällvandringen och behöver invänta hjälp.Ordet är som ni förstår engelskt och här i Sverige använder man oftast överlevnadskit eller liknande ord, men de betyder samma sak.Det finns massor av färdiga Survival Kit att köpa i olika storlekar och med olika innehåll, men självklart går det bra att sätta ihop ett eget kit med det man behöver själv.De viktigaste sakerna som ska ingå i kittet kan variera beroende på om det ska vara anpassat för att vara hemma i bostaden eller om det är tänkt att användas ute i skog och terräng och då ska bäras med. Men oavsett var det ska användas så finns det några saker som man alltid bör tänka på när det gäller för sin överlevnad och det är följande:
  • Ha med så ni är säker på att kunna dricka rent vatten, dvs ett vattenfilter eller vattenreningstabletter samt en vattenflaska. Det finns även flaskor med filter som är praktiska att använda.
  • Packa gärna med någon typ av överlevnadsmat, mängden beror på hur länge ni vill kunna klara er på det.
  • Att kunna värma upp maten eller koka vatten bidrar till att en nödsituation känns lättare att ta sig igenom, så packa gärna med någon typ av spritkök eller gasolkök. Det finns massor av olika modeller att välja mellan men vi rekommenderar att ni väljer något från kända märken så som ett Trangiakök, Primuskök eller liknande. Vem vill upptäcka att det billiga köket man köpte inte fungerar när det väl krävs?
  • Att kunna hålla sig varm är också såklart en viktig sak i sitt Survival Kit. Så packa gärna ner några extra nödfiltar i reflekterande folie som ni kan linda in er med ovanpå de vanliga kläderna.
  • Sedan är kommunikation något som håller humöret uppe vid en nödsituation. Att med en radio kunna lyssna på nyheter och andra viktiga meddelande (VMA) eller att med sin mobiltelefon eller walkie talkie kunna kontakta nära och kära är något man bör förbereda sig för. Så ha gärna med detta i ert Survival Kit.
  • Att ha tillgång till sjukvårdsmateriel, till exempel ett första hjälpen kit kan vara räddaren i nöden.
 Survival kit