Vattenfilter – Vilket ska jag välja?

 

Varför ska man ha ett vattenfilter?

Med ett vattenfilter så kan man känna sig mycket säkrare att det vatten man dricker är rent. Är man ute i naturen, på resan eller andra ställen där dricksvattnet kanske inte håller samma höga kvalitet och renlighet som det normala vi har hemma i vattenkranen så är ett vattenfilter räddaren i nöden.

Beroende på var man tar sitt vatten så kan det finnas olika föroreningar i det som kan påverka den som dricker det. Normalt om man är ute i naturen så tar man vatten från en rinnande bäck eller liknande, stillastående vatten ska man undvika om man kan för där har eventuella föroreningar haft chansen att froda sig. Sedan är ofta stillastående vatten grumligare så det både sätter igen vattenfiltret men smakar även mycket sämre. Så försök som sagt alltid att ta från vatten som inte står stilla i första hand. Finns det inget alternativ utan du måste ta stillastående vatten tänk på att inte ta vattnet på ytan utan försök ta vattnet djupare så slipper du mycket av föroreningarna som ligger i det varma ytskiktet. Vissa vattenfilter, till exempel LifeSaver Liberty och MSR Guardian Purifier pump har en speciell slang som man kan använda för att ta vattnet längre ner i vattenkällan.

Var kan man ta vatten och dricka

Dricka vatten över trädgränsen i fjällen

Har ni varit ute och fjällvandrat i vår härliga fjällvärld så vet ni att där dricker de allra flesta vatten direkt ur de porlande bäckarna. Det beror på att uppe på kalfjällen som ligger över trädgränsen kommer vattnet ni tar för att dricka från en vattenkälla som mest troligt inte är förorenad. Vattnet är kallt (ibland isande kallt om man dricker det direkt) så bakterier och andra föroreningar trivs inte i det vattnet.

Dricka vatten över trädgränsen i fjällen

Dricka vatten i skog och mark

Om man befinner sig i vår skog och mark som brukas av skogsägare och jordbrukare bör man tänkta till mer innan man dricker vatten vattnet. En av anledningarna är så enkelt som att det oftast är varmare och då blir även vattnet det vilket gör det enklare för bakterier och mikroorganismer att trivas och föröka sig. Men en annan anledning att vara försiktig är även att i våra jordbrukslandskap där jorden brukas av bönderna används även konstgödsel och andra gifter som tyvärr kan leta sig fram till vattendrag och förorena dessa.

Dricka vatten i skog och mark

Dricka vatten i tätbebyggelse

Att hitta dricksvatten i tätbebyggelse kan vara svårt då vattnet har ännu större chans att ha blivit förorenat där. Där gäller det att ha koll på vad det är för verksamhet som håller till i närheten där du hittat en vattenkälla för att avgöra vad som de eventuellt skulle kunnat släppt ut i vattnet.

Dricka vatten i tätbebyggelse

Olika typer av föroreningar i vattnet som är farliga eller ohälsosamma

Bakterier i vattnet

Campylobacter är den bakterie som orsakat flest kända dricksvattenburna utbrott här i Sverige. Även EHEC, Shigella och salmonella har orsakat utbrott. Det är en encellig organism som trivs och förökar sig snabbt i varma miljöer, särskilt i vatten.

De flesta vattenfilter som finns på marknaden tar bort bakterier i dricksvattnet.

Bakterier i vattnet

Protozoer i vattnet

Med Protozoer menar man Giardia, Cryptosporidium och Entamoeba histolytica men även Dientamoeba fragilis, E. dispar och Cyclospora. Protozoer kan även de spridas via dricksvatten. Cryptosporidium som är mycket tålig mot klor orsakade 2010 och 2011 de i särklass två största dricksvattenburna utbrotten i Sverige.

I november 2010 inträffade det hittills största vattenburna utbrottet i Sverige och Europa då cirka 27 000 personer uppskattas ha blivit infekterade med parasiten Cryptosporidium hominis. Hur vattnet som användes för att producera dricksvatten förorenades kunde inte fastställas. Invånarna i Östersund fick rena sitt kranvatten under tre månader till dess att parasiter inte längre kunde påvisas i drickssvattnet.

I april 2011 inträffade ett dricksvattenburet utbrott i Skellefteå där cirka 20 000 personer också smittades av Cryptosporidium hominis. Invånarna kokade vattnet under 6 månader. Någon direkt orsak till utbrottet kunde inte heller här fastställas även om det troligtvis hade en koppling till utbrottet i Östersund eftersom det var samma art av parasit som påvisades bland de insjuknade i båda utbrotten.

De mest ofta diagnostiserade patogena protozoer i Sverige är Giardia intestinalis och Cryptosporidium spp, både vid fall av inhemsk och utlandssmitta.

Många vattenfilter filtrerar även bort protozoer, även de mindre och bärbara filterna.

Protozoer i vattnet

Virus i vattnet

Det finns vedertagna metoder för att analysera många bakterier och de vanligaste parasiterna i vatten men det saknas etablerade metoder för analys av virus. Flera olika virus kan dock spridas via vatten och orsaka sjukdom hos människa, däribland norovirus som ger upphov till det som kallas vinterkräksjuka.

Norovirus är en av de vanligaste orsakerna till magsjuka (gastroenterit) i världen och viruset har också orsakat flera vattenburna utbrott.

När det gäller virus så är det inte alla vattenfilter som tar bort dessa. Men idag har det börjat komma fler och fler filter som gör det, även små bärbara vattenfilter.

Virus i vattnet

Legionella från vatten

Legionella sprids inte genom att man dricker vatten utan via de aerosoler som bildas och sprids genom luften då man till exempel duschar.

Legionellabakterien är vanligt förekommande i jord och vattensamlingar. Bakterierna kan tillväxa i olika typer av konstruerade vattensystem och där utgöra en risk vid inandning av aerosoler som bildas. Cirka 100 till 150 fall rapporteras varje år i Sverige, varav runt en tredjedel har smittats utomlands. Var vi smittas beror på våra resemönster och hittills har Spanien varit ett av de vanligaste förekommande smittländerna.

Det finns även här enkla metoder för att kunna duscha säkert även om du är ute i naturen. Det finns duschtillsatser som kopplas till vattenbehållare som renats via vattenfilter, ett exempel är Lifesaver Jerrycan.

Legionella från vatten

Vad renar ett vattenfilter vattnet från?

De allra flesta vattenfilter renar vattnet från bakterier och protozoer, virus däremot är inte lika vanligt. Men även där finns det ett utbud av filter men de ligger i något högre prisklass.

Vilka olika typer av vattenfilter finns det?

Det finns väldigt många olika varianter av vattenfilter. Allt från små enkla vattenfilter som kan fästas på en PET-flaska (Sawyer Mini) till större dunkar med inbyggd filter.

Vilket vattenfilter ska jag välja?

Beroende på var och hur du tänkt använda vattenfiltret så finns det olika varianter.

Små bärbara vattenfilter

Är du ute efter ett vattenfilter som är enkelt att ha med sig ute i skogen, på resan eller i din bug out väska så finns det små bärbara vattenfilter som är enkla att packa med sig. Även om de är små så renar de vattnet från det mesta, finns modeller som även renar från virus.

Exempel på ett litet och mycket populärt vattenfilter är Sawyer Mini. Det renar från det mesta (inte virus) och räcker för att rena över 380000 liter vatten!

Större filter för att rena större mängder vatten

Är ni flera som ska använd samma vattenfilter så finns det filter med större kapacitet. Det finns flera varianter, vissa som nyttjar gravitationen för att rena vattnet. Man fyller en påse med vattnet som ska renas och hänger upp den och låter sedan vattnet själv rinna genom vattenfiltret. Sedan finns det vattenbehållare/dunkar som man fyller och sedan pumpar upp tryck i så vattnet pressas genom vattenfiltret.

Den här dunken som heter Lifesaver Jerrycan rymmer 18,5 liter vatten och har ett inbyggt vattenfilter som renar från bakterier, protozoer och virus. Det har även kolfilter för att ta bort dålig smak och lukt.

Vattenfilter som kan fästas på vattenkranen

Även vatten från vattenkranen kan behövas renas om dricksvattnet blivit förorenat i ledningarna. Även om det är sällan det sker här i Sverige så händer det emellanåt att man blir ombedd att rena sitt dricksvatten. Reser man utomlands är det ännu vanligare att vattnet ur kranen inte är rent nog att dricka direkt. Men med ett tillförlitligt vattenfilter kan det gå att göra det.

Från välkända Sawyer finns det här filtret (Sawyer Tap filter SP134) som man enkelt sätter direkt på vattenkranen.

Vilket vattenfilter är bäst i test?

Att säga vilket vattenfilter som är bäst i test är svårt. För det första så beror det väldigt mycket på vilka behov man har. Var har man tänkt använda vattenfiltret? Ur vilket vattendrag hämtar ni vatten? Hur många personer är det som ska använda filtet?

Detta är några av de frågor ni bör ställa er innan ni köper ett vattenfilter. Beroende på vad ni kommer fram till så finns det vattenfilter som kommer fylla era behov.

Vilket vattenfilter ska man ha i krislådan?

I krislådan rekommenderar vi att ni har ett vattenfilter eller någon annan metod för att rena dricksvatten. I många av våra färdiga krislådor har vi valt att ha ett Sawyer Mini vattenfilter just på grund av dess lilla format och att det renar stora mängder vatten och håller länge. Men vill ni ha ett filter som även tar bort virus så kan vi rekommendera LifeSaver Cube som även fungerar som en vattendunk då den rymmer 5 liter.

Exempel på populära vattenreningsfilter

Här är några populära vattenfilter som ni hittar i vårt utbud.

Ni hittar vårt kompletta utbud av vattenfilter här.

Andra sätt att rena vatten

Förutom att använda vattenfilter för att rena vatten så finns det självklart andra sätt. Vi har skrivit en artikel om detta som ni hittar här – “rena vatten – bästa sätten för rent dricksvatten“.