Skriv upp dig på väntlistan Vi hör av oss direkt när vi fått in varan i lager igen. Skriv upp din epost.
Email Vi delar inte med oss till andra med din email såklart!

Torkugn / mattork

Här hittar du vårt sortiment av torkugnar / mattorna som du enkelt använder för att torka din mat, svamp och så vidare. De är väldigt enkla att använda och säkerställer att det blir riktigt torrt.

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Torka mat, svamp med mera med en mattork / torkugn


Att använda en torkugn för att torka mat och andra matvaror är mycket enklare och bättre än att använda sin vanliga ugn hemma i köket. En mattork är speciellt anpassad just för att torka mat så de håller rätt temperatur och tid samt att de har specialgjorda hyllor som gör att man får plats att torka mer samtidigt än i den vanliga ugnen. En torkugn torkar dessutom snabbare och kvaliteten blir oftast bättre jämfört med om man använder en vanlig varmluftsugn hemma. Anledningen är att torkugnar har ett högre luftflöde och därför transporteras fukten bort effektivare och maten torkar därmed snabbare. Det är även därför blötare livsmedel går att torka i en torkugn.
Många som inte smakat tror att torkad mat bara blir torr och tråkig, men det är faktiskt precis tvärtom. När man torkar kött, svamp, frukt eller grönsaker så tar man bort det mesta av vattnet i dem. Så kvar blir det mycket smak i det ni torkat. Men självklart är ju torkning en konserveringsmetod också som gör så att varorna håller betydligt längre än innan torkningen.
En torkugn tar ungefär lika stor plats som en normal mikrovågsugn, men det finns även mindre varianter som tar ännu mindre plats på köksbänken.

Vilken mat kan man torka i en torkugn?


Det går att torka i princip all mat. Men vissa saker är enklare att torka än andra. Generellt kan man säga att ju mer vatten /vätska det du ska torka innehåller desto längre blir torktiden. Sedan så har fet mat, till exempel ost, lax, bacon etc kortare hållbarhetstid så de kan härskna. Generellt så behöver frukt, grönsaker och lök endast skalas, skivas tunt och sedan läggas i en tork eller på en ugnsplåt. Rotsaker, kål, bladgrönsaker (olika typer av sallad) behöver ångkokas eller förvällas innan torkning för att inte tappa färg och smak. Potatis blir grå om den inte förvälls. Ju större snittyta du skär, desto fortare torkar frukt och grönt.

Hur länge håller maten som man torkat?


Torkade blandade rätter och animaliska produkter håller sig gott cirka en vecka. Svamp och torkade grönsaker har lång hållbarhet. Under längre tid kan dessa förvaras i tygpåsar eller lufttäta burkar torrt och svalt.

Vilka funktioner bör man kolla efter när man köper en mattork?


Något som vi lärt oss med tiden är att det är bra om mattorken har en timer där man kan ställa in hur länge den ska gå. Då behöver man inte oroa sig för att komma ihåg att slå av den osv. Det är också säkrare då ni inte kan glömma bort att slå av den.
Sedan är det bra om mattorken har termostat så den håller jämn och fin temperatur, då får man absolut bäst resultat på sin torkade mat.

Vilken torkugn är bäst?


Det finns flera sorters olika mattorkar, eller torkugnar som de också kallas, på marknaden. Om du funderar på att köpa en tork, så tänk efter vilken prisklass du kan tänka dig och hur stort utrymme du har. Med en mattork får maten en högre kvalitet och torkningen blir lättare. De större och dyrare modellerna håller såklart högre kvalitet och i dem kan man torka mer mat samtidigt jämfört med de små och billigare modellerna. Här tycker vi att man måste avgöra hur mycket man tror man kommer hålla på och torka. Är det bara lite svamp på hösten eller lite frukt från trädgården kanske de små modellerna räcker. Men vet ni med er att ni kommer torka allt från kött till större mängder svamp etc så skulle vi föreslå att gå på de dyrare modellerna.

Vad är det för skillnad på en svamptork och en torkugn?


Vi får ibland frågan om det är någon skillbad på en så kallad svamptork och en torkugn. Det enkla svaret är nej, det går att torka svamp i en torkugn. Men det vi ser är att vissa så kallade svamptorkar kan vara lite enklare och därför inte alltid klarar av att torka all typ av mat så som en större torkugn klarar av.

Kan man torka kött i en torkugn?


I de flesta torkugnar kan man torka kött i, de håller en perfekt temperatur och tid så köttet blir precis som man vill ha det när man torkat det. Torkat kött håller länge och passar utmärkt att ha med sig som extra energi när man är ute på sina äventyr.

Tips när du ska torka svamp


Svamp torkar man bäst vid 40-50 grader i ca 2-7 timmar beroende på svamptyp och storlek. Tänk på att borsta och dela större svampar i mindre lämpligare storlekar.

Tips när du ska torka kött


Kött torkar man i ca 70 grader tills man ser att det blir läderlikt. De flesta brukar marinera köttet innan får att få godare smak på det.

Tips när du ska torka köttfärs


När man vill torka köttfärs är det fördel att välja en med låg fetthalt. Sedan steker man den utan fett i stekpannan på medelvärme till den är genomstekt. Låt den sedan rinna av innan ni torkar den i 50 grader i torkugnen till den är helt torr.
Vi vill använda kakor (cookies) för att förbättra webbplatsen och din användarupplevelse.