Skriv upp dig på väntlistan Vi hör av oss direkt när vi fått in varan i lager igen. Skriv upp din epost.
Email Vi delar inte med oss till andra med din email såklart!

Spritkök

Spritkök, även kallad för bland annat campingkök, friluftskök och stormkök är en väsentlig del när det kommer till att kunna laga mat vid en krissituation.

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Vid en eventuell kris är det mycket möjligt att strömmen går och därmed slår ut möjligheterna till att laga mat hemma. Då är det viktigt att man först och främst har mat med lång hållbarhet förvarad i en krislåda, men även ett spritkök tillgängligt då mycket av den här maten tillagas med varmt vatten. Dessutom väger ett spritkök inte så mycket och är lätt att packa ihop vilket gör det perfekt att bära med sig för att kunna laga mat utomhus. Ovan hittar du flera olika spritkök från de populära märkena Trangia och Optimus som är ett måste för att vara förberedd vid en eventuell kris.

Hur fungerar ett spritkök?


Ett spritkök är enkelt att använda och används oftast med Tenol eller T-röd.
● Fyll en behållare med så mycket sprit som behövs och tänd på för att få en låga.
● Reglera lågan med hjälp av en sparring.
● Värm mat eller vatten i ett kärl. Det tar cirka 10–15 minuter för att koka upp 1 liter vatten.
● Släck lågan genom att sätta på sparringen och stäng locket helt.
● Låt köket kallna och se till att alla kärl är torra efter rengöring innan det packas ihop. Är kärlen fuktiga kan det orsakas korrosion.

Säkerhetstänk


När man ska använda ett spritkök är det väldigt viktigt att tänka på säkerheten. Det första man ska se till är att det står på en plan yta som är stadig och säker. Ställ inte köket på något som kan välta eller antända. Man ska även se till att det inte finns något annat i närheten som kan fatta eld. Är man utomhus är det viktigt att kolla omgivningen så det inte finns buskar eller träd alltför nära. Använder man spritköket inomhus ska man se till att det finns ventilation, till exempel ett öppet fönster. Ställ aldrig köket under spisfläkten då det finns fett och avlagringar som kan ta eld.
OBS! När man fyller på spriten är det viktigt att brännaren är kall annars kan det självantända. För säkerhets skull är det även bra att ha eventuell släckningsutrustning i närheten som en brandsläckare eller en brandfilt. Lämna aldrig spritköket oövervakat och blås aldrig ut lågan utan låt spriten brinna upp helt.

Nödmat som tillagas på spritkök


Att äta mat är ett av de mest primära behoven vi har för att överleva. Därför är det viktigt att förbereda en krislåda med mat som har lång hållbarhet och som räcker till hela familjen. Enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap bör man ha tillräckligt med mat hemma för att hela familjen ska kunna äta utan att gå och handla på en vecka. Mestadels av nödmaten är frystorkad mat som har en hållbarhet på upp till 25 år. Det finns även mjukkonserver som har fördelen att de kan ätas kalla. De blir dock godare om man värmer dem. Det finns flera olika smaker att välja mellan både när det kommer till frystorkad mat och mjukkonserver, flera kan du hitta här på Criseq.
Vi vill använda kakor (cookies) för att förbättra webbplatsen och din användarupplevelse.